Читај ми!

Зашто у Крушевцу ангажују раднике из Албаније кад град има 10.000 незапослених

Према званичним подацима Националне службе за запошљавање у Крушевцу, на евиденцији је 10.000 незапослених особа. И поред тог не малог броја људи без посла, радне снаге нема довољно па послодавци често морају да запошљавају стране држављане.

Најтеже је наћи доброг мајстора. Нема ни возача, грађевинских и физичких радника, недостају и машински инжењери и архитекте.

"Врло мало се младих људи јавља. Имамо велики проблем да их оспособимо за рад на тим машинама, а такође и кад добију неки сертификат углавном иду да погледају где су боља примања. Запошљавамо преко читаве године сезонске раднике и тренутно смо у једном растерећењу зато што смо добили и радне и боравишне визе за пар Албанаца који су дошли овде код нас", наводи Весна Лазаревић из фирме "Крушевац пут".

Сличан проблем, упркос могућности да радници добро зараде, имају и грађевниске фирме.

"Све чешће и чешће на великим пројектима широм Србије смо принуђени да тражимо радну снагу и из околних земаља. Приметан је раст цене рада у задњих пар година, нарочито у грађевинској струци и још увек се трудимо да то задржимо на неком завидном нивоу", указује Никола Петровић из грађевинског предузећа "Техноградња".

У немачкој компанији у којој ради 1.300 људи конкурс за радна места у производњи је стално отворен. Од првобитног плана да запошљавају само са територије града се одустало.

"План је да у неком наредном периоду буде око 2.500 људи. Због новог пројекта и проширења производње запослићемо и знатан број радника у наредном периоду, тако смо проширили и могућност да и заинтересовани из општина Варварин, Ћићевац могу да конкуришу и да почну да раде", истиче Ивана Бојовић Ивковић, специјалиста за регрутације компаније "Кронберг Шуберт".

Незапослени: Плате мале, захтеви велики 

Са друге стране, незапослени кажу да посла нема или су то радна места која се слабо плаћају, мање и од минималца, мада послодавци имају велике захтеве.

"Мени син магистар социологије ради у трафици за 30 000. Приче су једно, а стварност је друго", каже један грађанин.

Његова суграђанка сматра да незапослени превише бирају: "Ја, рецимо, нисам бирала кад сам остала без посла после 23 године у 14. октобру, ја сам прихватила шта ми се нуди".

Указују и да се често посматра и годиште кандидата. 

"Оно што је највећи проблем нама јесте да морамо велики број људи да интервјуишемо, велики број људи да позовемо да са њима разговарамо. Да позовемо 500 људи да би могли да пронађемо 50. Мени је мало нелогично да наши људи који су овде, ту им је све и кућа и стан и породица неће да раде, а људи који долазе са стране хоће", наводи Предраг Марковић, директор НЗС Крушевац.

Проблем би донекле требало да реши дуално образовање, али је то, кажу упућени, дуготрајан процес. Послодавци траже готове мајсторе, поуздане раднике и искусне стручњаке.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи