Читај ми!

Сложни Милочајци реновирали сеоску амбуланту, поставили само један услов Дому здравља

Због недостатка инфраструктуре и других проблема празне се многа села, а мештани с правом очекују од државе да их реши. У Милочају код Краљева сами су решили бар један: сакупили су новац и реновирали сеоску амбуланту саграђену пре више од четири деценије.

Сложни за опстанак сеоске амбуланте, новац су дали готово сви Милочајци. За око милион динара променили су столарију, обновили фасаду, поставили видео-надзор и рампу за особе са инвалидитетом.

Унутра су окречили зидове, офарбали ламперију, поставили нову расвету и уградили климе. Кажу, нису желели да дозволе да се и на амбуланти, као раније на апотеци и стоматолошкој ординацији, закључају врата.

"Ми имамо Љуба Недељковића и Микицу Јовановића који су то све организоавли, ето, ми смо помогли колико је ко могао", каже Раде Сретовић из Милочаја.

Андрија Јаковљевић истиче да су бољи услови рада и за мединско особље и за пацијенте. "Могу рећи да су за време НАТО бомбардовања све време агресије лекари овде радили, медицинско особље и сматрам да ова амбуланте и убудуће што се каже треба да егзистира", додаје Јаковљевић.

Било је и оних који су засукали рукаве.

"И онај који је радио он је дао новац добровољно. Преко 25 радних дана је ту утрошено, људи су радили јер требало је то окречити", наводи Љубомир Недељковић, један од организатора акције.

Нашло се новца и за мобилни ЕКГ, инхалатор, мераче притиска и засићености крви кисеоником. Све то уз један услов Дому здравља.

"Докторка нам је добра, тражили смо да нам остане ту", истиче Недељковић.

А да се осигурају на врата су ставили су плочицу са њеним именом.

"Када су куповали стетоскоп питали су ме која боја ми највише одговара, ја сам рекла универзална да би остала после и колегама који ће да дођу после мене, али су они рекли да је то поклон и за мене и за амбуланту па да ја бирам боју. Тако да ево, розе боје", каже др Слађана Вукомановић, лекарка у амбуланти у Милочају.

У амбуланти је остало да се замене два покварена мала бојлера и замени параван. Али, кажу мештани, ту обавезу је на себе преузео Дом здравља.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара