Читај ми!

Ослобођење Београда – невероватно велика и крвава борба

Историчар Предраг Марковић каже за РТС да је ослобођење Београда величанствена победа нашег народа коју не треба заборавити.

Предраг Марковић објашњава да је операција ослобођења Београда била невероватно велика и крвава борба и да ниједан окупирани град у Европи није био ослобођен уз толико учешће локалног покрета отпора.

"Били су устанци у Прагу и Паризу, али то су неке симболичне јединице. Код нас је велика партизанска војска ослобађала Београд. Жртве партизана су огромне у односу на број дана борби", истиче Марковић.

Подсећа да је више партизана страдало у борбама за Београд него на Сутјесци.

"Учешће локалних цивила је дирљиво. Ретки су призори да људи тако дочекују војску и прискачу у помоћ, као што је било у Београду", наводи Марковић.

Истиче да треба раздвојити ослобођење Београда од онога што је било после и да идеолошки рат није повезан са самим ослобођењем.

"Французима је најважнији датум 14. јул, дан почетка револуције. Терор у Француској је био страшан, али они то раздвајају, не кажу да ће укинути 14. јул зато што је после уследио терор", објашњава Марковић.

Каже да је сам чин ослобођења величанствена победа нашег народа који не треба одбацивати.

Борбе вођене за сваки спрат

Предраг Марковић подсећа да је Дан ослобођења обновљен празник и да је интензивно почео да се слави након посете Дмитрија Медведева 2014. године.

Сматра да је значај Црвене армије за ослобођење Београда био огроман.

"Црвена армија је понела највећи терет ослобађања целе источне Европе, али велики је значај и наших трупа. Црвена армија је ослободила све градове од Москве до Берлина", подсећа Марковић.

Наглашава да је специфичност Београда да нигде домаћи покрет отпора није толико помогао Црвеној армији.

"За Палату Албанија, као тада највишу зграда у Београду, борбе су вођене спрат по спрат. Све те велике зграде су биле пуне митраљеских гнезда и скривених немачких посада", истиче Марковић.

Каже да је неколико дана након ослобођења Београда Црвена армија отишла на север, а да су остатак земље ослободили сами партизани.

"То је касније дало могућност да будемо независни у доносу на Совјетски Савез. Људи се понекад питају што смо се борилим када би Црвена армија свакако све ослободила. Она би можда ослободила, али не би толерисала самосталност коју смо имали захваљујући огромној Југословенској армији која је тада нестала", објашњава Предраг Марковић. 

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво