Читај ми!

Стева без фото-апарата ни у продавницу не иде – у 84. години свуда стиже и све бележи

Из текста не можеш да направиш фотографију, али по фотографији можеш да направиш текст. То је забележени тренутак који остаје, каже Стеван Стојановић шабачки фото-репортер који је део свог педесетогодишњег рада поклонио библиотеци.

Од родног Горњег Дреновца, преко војне службе у Египту, извиђачких дана, славља, рођења, породичних скупова, стало је у фото-биографију. Наследницима за незаборав одштампао је каже лични печат, а градски печат за више од пола века рада Стевана Стојановића остао је на преко 15.000 фотографија.

"Фотографија је живот. Ја без фотографије скоро да не могу у току дана нешто да урадим, обавезно носим апарат и стално гледам шта се догађа и то што се догађа има ли некакву вредност за нека будућа времена", истиче Стеван Стојановић

За будућа времена, у три дела, Шабац на 850 фотографија. Од постављања плоче за градњу моста на Сави 1973. и пресецања врпце три године касније, преко рушења водоторња, вашара, Чивијаде, институција, спортских и културних догадаја, људи који су обележили градску историју. Делећи живот Шапца кроз фотографију, поделио је свој рад библиотеци, да се сачува.

"Некако све произлази из овога да сам документариста, волим кад нешто из историје чујем, видим и погледам да исто тако само у данашње време направим за будућа поколења, просто уживам у томе што то волим да забележим и што ће неко некада да види", додаје Стојановић.

Без фото-апарата, Шапчанима добро знани чика Стева не иде ни у продавницу. И даље је дописник градског недељника и војне штампе. И у 84. години стиже свуда и све да забележи, а уз фотографију и обавезна порука – никад нећеш бити млађи.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара