Читај ми!

Захваљујући хуманим људима, писац који живи у контејнеру објавио прву књигу

Пре месец дана, прича о Владимиру Којанићу, писцу из Лапова, који са оцем живи у контејнеру већ десет година, а обојица су тешки хронични болесници, емитована је у нашој емисији "Ово је Србија", добила је нови епилог – људи из земље и иностранства су се јављали помагали и у стварима, храни и новцу. Јуче је фирма из Русије донела издање Владимирове прве књиге "Братска љубав".

У дворишту нови блокови, кућа се полако издиже из темеља, све оно о чему је овај момак маштао полако почиње да се остварује захваљујући добрим људима.

Све је било спремно да се одржи и промоција Владимирове прве књиге, али је због епидемијске ситуације одложена.

Ипак, његови пријатељи из руске фирме дошли су да га подрже и у овом подвигу, а донели су на поклон лаптоп којем се, као и књигама које је добио од "РТС Издаваштва", највише обрадовао.

"Пуно људи се јавило преко Фејсбука. Преко рачуна су уплаћивали. Купио сам још материјала и докупио мало намештаја да имам за кућу. Неки људи су послали намештај. Први пут у животу своју књигу држим у рукама. Ово нисам могао ни да сањам", каже Владимир Којић, који не скрива срећу.

Марија Обрадовић, портпарол руске фирме "Газстројпром", предала је Владимиру поклоне те фирме и навела да је добио ауторски хонорар који је заслужио.

"То ће му помоћи да настави са радовима на кући, можда чак и пре зиме да заврши један део око куће. Такође, Владимир је добио и радни инструмент. То је лаптоп како би могао да настави са истраживачким радом", казала је Марија Обрадовић.

У акцији изградње куће укључили су се и мештани. Долазе мајстори који не наплаћују своје услуге. Укључила се и Општина Лапово, а и даље највећу подршку у свему пружа свештеник Горан Живковић.

"Сакупљен је новац за материјал за све грубе радове. Постоје назнаке да ће бити урађено и преко неких других донација и шта треба унутра да се уради", каже Горан Живковић,  протонамесник Цркве Свете Петке у Лапову.

Председник Општине Лапово, Бобан Милачић, сматра да је након извештаја РТС-а и неких других писаних медија шира публика успела да дође до информација.

"Тако да је Владимир успео да изгради темељ, а трудићемо се да заврши кућу и има топли дом", рекао је Бобан Милачић.

Сви који помажу имају исти циљ: да се што пре сазида макар једна просторија како би Којићи презимели у топлом и сувом.

Владимир и даље тежи да својим радом обезбеди лепшу будућност. Своју прву књигу и још три које су у штампи написао је преко Вајбера, али од сада ће то радити на лаптопу.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи