Читај ми!

Када почиње градња "Тиршове 2"

Полако се завршавају све неопходне припреме за почетак градње нове Универзитетске дечје клинике "Тиршова 2". Нова клиника налазиће се између Медицинског факултета и Kлиничког центра Србије, недалеко од "Тиршове 1" и надомак ауто-пута. У изградњу и опремање биће уложено око 75 милиона евра.

Зоран Радојичић, градоначелник Београда каже да су завршени урбанистички пројекат, идејно решење и да су предата сва документа за локацијске услове. Очекује да ће локацијске услове добити наредних дана.

У оквиру припремних радова, наглашава градоначелник, значајан корак је изградња приступних саобраћајница, пре свега да нова клиника буде повезана са ауто-путем, да пацијенти брже стигну до лекара.

На нову дечју клинику чекало се деценијама. То ће бити најсавременија дечја болница, не само за Београд, Србију већ и у региону. Темељ за нову болницу очекује се у првим месецима наредне године.

"Важно је да нигде не погрешимо, да све буде у складу са највишим стандардима који постоје. Клиника ће имати више од 30.000 квадрата. То је план у овом тренутку, али важније од квадратуре јесте да то буде најбоље и флексибилно. Видели смо сада у време короне шта значи имати флексибилан здравствени систем", каже доктор Радојичић. 

И док градоначелник Београда најављује да ће често обилазити место градње, јер је то за њега најважнији пројекат, председник Србије Александар Вучић изградњу Kлиничког центра надгледа једном месечно. 

Чекало се на почетак радова више од деценије мада је Србија још 2006. године ратификовала уговор за кредит који је предвиђао реконструкцију и изградњу те установе.

Изградња нове куле и њено опремљене биће завршено до септембра наредне године. Потом ће се обновити стара кула, али и све клинике у оквиру Kлиничког центра Србије. 

Градилишта у Новом Саду, Крагујевцу, Лесковцу, Кикинди, Прокупљу 

Ускоро ће радници бити и на градилишту нових клиничких центара у Новом Саду и Kрагујевцу. У међувремену, широм Србије се реновира или гради - од "Дедиња 2" у Београду, до болница у Лесковцу, Пироту, Лозници, Kикинди.

Екипа РТС-а обишла је болницу у Прокупљу, где ће се лечити 80.000 грађана Топличког округа. Има 30.000 квадратних метара.

"Налазимо се испред нове болнице, новог здравственог објекта у Прокупљу, са чијом се изградњом стало још пре 40 година. Целокупна инвестиција ове реконструкције и изградња новог оперативног блока, који ће се састојати од четири операционе сале, износи 35 милиона евра", каже др Сњежана Арсић, директорка Болнице "Др Алекса Савић" у Прокупљу.

У последњих неколико година у здравство Србије уложено је више него у претходних 40 или 50. Један од кључних изазова пред Србијом и новом Владом и убудуће, биће јачање здравствене моћи, јер је здравствени систем снага једне државе, поручује председник Александар Вучић у готово сваком обраћању.

"Једно је улагање у инфраструктуру здравствену, у болнице, Клиничке центре, домове здравља, а друго је улагање у плате и животни стандард наших лекара и медицинског особља. Трећа ствар је улагање у образовање медицинских радника", каже председник Србије.

У овом тренутку годишње се за здравство издвоји око 2,4 милијарде евра, што је укупни буџет Црне Горе или Републике Српске, наглашава председник и обећава да ће издвајања бити и већа.