Читај ми!

Министарство просвете: За износ школарина надлежни факултети

Министарство просвете саопштило је да су за износ школарина на факултетима надлежне саме високошколске установе и да одлуку о томе не може да донесе Министарство.

Поводом петиције групе студената да се смање школарине на факултетима за 30 одсто, а која је упућена Министарству просвете, науке и технолошког развоја, из Министарства у саопштењу наводе да су у априлу ове године препоручили факултетима да размотре могућност смањења школарина у складу са својим могућностима.

"Министарство у складу са својим законским овлашћењима може само да препоручи да се смање школарине, што је већ урадило. За износ школарина на факултетима надлежне су саме високошколске установе и о томе одлуку не може да донесе Министарство просвете, науке и технолошког развоја, јер би то представљало кршење аутономије високошколских установа", истиче се у саопштењу. 

Наглашава се да је у складу са надлежношћу Министарства обезбеђено да се број буџетских студената одржи на прошлогодишњем нивоу.

"Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић редовно се састаје са представницима СKОНУС-а и СKАССА и са њима разговара о свим питањима важним за услове студирања у време пандемије ковид-19", наводи се у саопштењу.

"Законска процедура је да група студента, који су потписали петицију, своје захтеве усмере ка саветима високошколских установа и да преко својих легално изабраних студентских представника постигну договор са управама установа о могућем смањењу школарина", закључује се у саопштењу Министарства.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се