Спас за медведе "плесаче"

У бугарски парк за медведе "Белица", привремено су смештене три женке медведа из околине Пожаревца и Крушевца, које су претходних година живеле у неадекватним условима и коришћене као плесачи, саопштило удружење "Слобода за животиње".

Акција спасавања и транспорта три угрожена медведа у Бугарску, спроведена је уз подршку  министарстава за заштиту животне средине и за пољопривреду, и сарадњу са међународном организацијом за заштиту животиње "Четири шапе".

Медведицама из околине Пожаревца и Крушевца су пре транспорта уграђени чипови, а обезбеђена им је и сва потребна документација.

Након периода опоравка у парку, у коме су тренутно смештене 24 животње, медведи ће бити премештени у новоизграђени парк исте врсте у Србији. У саопштењу удружења "Слобода за животиње" наведено је да ће тај парк бити на подручју Мокре Горе и да су преговори са познетим редитељем Емиром Кустурицом у току.

Надлежне институције из Србије склопиле су уговор и са организацијом "Четири шапе" по коме ће пројекат изградње и одржавање парка, односно прихватилишта за злостављане медведе, финасисирати та организација.

"Четири шапе" брину о три парка за медведе у којима укупно живи 38 животиња, и то шест у Аустрији, осам у Немачкој и 24 у Бугарској, док је у Румунији покренут пројекат спасавања напуштених младунаца медведа.

У парку, који ће се изградити у Србији, планирано је прихватање медведа "плесача" и из околних земаља, као и оних који живе заробељни у кавезима, противзаконито и противно свим конвенцијама о заштити угрожених врста.

Удружење "Слобода за животиње" подсећа да акција спасавања медведа не би била могућа без ангажовања Марије и Горана Грујина, из Свилајнца, који су о животињама бринули, обилазили их и хранили током шест година, затим подршке ресорних министарстава и Завода за заштиту природе Србије, као и медијске кампање.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 08. феб 2009, 19:15) - Tanja [нерегистровани]

Medvedi

Odusevljena sam akcijom spasavanja ovih zivotinja! Zalosno je sto se tim ljudima dozvolilo da ih toliko dugo muce i zlostavljaju i sto na kraju price prolaze nekaznjeno. Ali hvala Bogu dolazi i u nase krajeve svest o slobodi i pravima zivotinja!

(петак, 30. јан 2009, 08:51) - anonymous [нерегистровани]

Medvedi

Odlicna reportaza. Ovakve akcije doprinose tome da se celokupna svest naseg naroda menja na pozitivno.

(четвртак, 29. јан 2009, 12:59) - meda [нерегистровани]

Спас за медведе "плесаче"

Bravo za akciju!
Posebno je lepo sto ce i kod nas biti jedan takav park kao sto je u Murizu i u Belitsi