Читај ми!

Како је научна заједница учествовала у борби против коронавируса

Новим законом о науци истраживачима је обрзбеђен је стабилни фиксни износ плате плус додатно се плаћа учешће на пројектима и онима који им буду одобрени, каже државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић. Наводи да је научна зајдница на више начина учествовоала у борби проти коронавируса, а један од њих је систем тестирања.

Србија је изменила Закон о науци, основала Фонд за науку и покренула нове пројекте, па је у извештају Европске комисије похваљена због напретака у области науке и истраживања.

Професор др Владимир Поповић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја каже за РТС да је у претходних годину и по дана да је поред новог закона о науци и истраживању усвојено неколико важних стратешких документа као што су стратегија паметне специјализације, вештачке интелигенције, уведена је компетитивност у науци преко Фонда за науку.

Како Поповић истиче, једна од замерки Европске комисије је била да се повећа улагање у науку, а у периоду од 2016. до 2020. повећано је за 46,2 одсто, а плате истраживача за 32 одсто.

"Добили смо кредит Светске банке од 43 милиона евра за науку, што повлачи за собом бесповратна средства Европске комисије од 41 и по милион, што је укупно 84 милона за науку за наредне четири године не рачунајући средства из буџета", додаје Поповић.

Говорећи о новинама у Закону о науци, Поповић наводи да се пре свега тичу система финансирања.

"Истраживачи имају стабилни фиксни износ плате плус додатно се плаћа учешће на пројектима и онима који им буду одобрени. Уведена је комептитивност, пошто је сада пролазност на пројектима десет до 15 одсто, додао је Поповић.

Што се тиче борбе против пандемије коронавируса, наука је како истиче Поповић учествовала на више начина, а један од њих је систем тестирања на коронавирус.

"Лабораторије 'Ватрено око' оформила научна заједница Србије, праћена су нова достигнућа у свету, развијен је тест на ковид, антиген преко Хемијског факултета, а ту је и респиратор који је развијао Институт 'Михајло Пупин'", навео је Поповић.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво