Читај ми!

Ненад Грковић, један од овогодишњих нобеловаца за РТС: “Ризик је нешто са чиме живимо“

Међу овогодишњим нобеловцима је и један Србин. Ненад Грковић је део Светског програма за храну Уједињених нација - добитника признања за допринос миру. Програм годишње допрема храну за готово 100 милиона људи у 88 земаља широм света.

Члан награђеног тима Светског програма за храну Ненад Грковић каже за РТС да им много значи признање за рад и труд који су уложили. 

"Нобелова награда је донела неку нову велику енергију у наш тим. Сви смо срећни и дирнути", истиче Грковић.

Чланови тима Светског програма за храну учествују у мисијама широм света и отварају коридоре хране коју достављају најугроженијима.

Ненад Грковић се тренутно налази у Јужном Судану. Каже да је своју мисију започео у Авганистану. Био је и Уганди, Јемену, Ираку, Украјини - многим земљама које су биле захваћене ратом.

"Волели бисмо да немо толико посла, да је свет мирнији, да људи не пате и да немају проблем да прехране породице", наглашава Грковић.

Светски програм за храну у Јужном Судану брине о пет милиона људи који немају храну, што због рата, што због поплава које су тренутно захватиле то подручје.

"У току дана морамо да допремимо храну до места која немају путеве, до којих се не може доћи камионима и која нису модернизована", објашњава Грковић.

"Ризик је нешто са чиме живимо"

Ненад Грковић истиче да је његов посао, нажалост, веома опасан.

"Пре неколико дана је наш конвој био нападнут на реци Нил. Нажалост, имамо јако пуно посла, али водимо рачуна о људима који допремају храну и сами одлазимо да је допремамо. Ризик је нешто са чиме живимо", прича Грковић.

Каже да се дешава и да изгубе некога од колега из тима.

"Најпознатији случај је пад авиона Етиопијан ерлајнса, где смо изгубили јако пуно људи. Пре четири дана је погинуо и возач брода који је превозио храну", наводи Грковић.

Светски прогарм за храну је добитник овогодишње Нобелове награде за мир, а међу кандидатима је било 211 појединаца и 107 организација.

Ненад Грковић истиче да би добијену награду поделио са свим људима који се труде да направе праведнији и мирнији свет.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи