Читај ми!

Спомен-соба посвећена српској хероини Милунки Савић отворена у Јошаничкој бањи

Жена са највише одликовања у историји ратовања добила је спомен-собу. Од данас је у Јошаничкој бањи посетиоцима доступна стална мултимедијална поставка посвећена Милунки Савић и Великом рату.

Једина је жена са два ордена Легије части и Ратним крстом Француске, носила је и највише ордење Србије тог времена. Школовала је и подигла више од тридесеторо деце. Додатни изазов за ауторе поставке: како се одужити Милунки Савић?

"Да бисмо људимо могли да дочарамо то како је Милунка живела, ратовала, наравно да смо морали да се позабавимо темом Великог рата. Поставка је замишљена као интерактивна целина подељена у три дела", наводи Данијела Матовић из Центра за културу "Градац".

"Врло је битно да испратите и да уклопите и основне вајарске технике, сликарске технике, графичке технике да бисте имали потпуни угођај у овом простору а да изађете после са осмехом или са неком сетом на лицу. И да се поново вратите", истиче аутор поставке др Душан Јововић.

Пројекат су финансирали Министарство културе и информисања и Општина Рашка. План домаћина је проширивање поставке, за шта има услова, и оснивање јединственог музеја у Србији.

"Искрено се надам да ћемо се у будућности, већ смо разговарали о томе, потрудити да се нађе начин да се целокупан овај комплекс, у суштини претвори у једну сталну музејску поставку", наводи помоћница министра културе Данијела Ванушић.

"Дани Милунке Савић" завршавају се у суботу пешачком туром до Милункине куће у селу Копривници.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво