Читај ми!

Србија набавила "ремдесивир", нови лек против ковида 19

Пацијентима у Србији од понедељка биће доступан нови лек против коронавируса "ремдесивир", тренутно кључан у лечењу болести.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање проф. др Сања Радојевић Шкодрић рекла је за РТС да је Србија набавила "ремдесивир", нови лек против ковида-19, и да од понедељка почиње његова дистрибуција.

"То је веома скуп лек, који се даје само у одређеној фази болести и уз конзилијарну одлуку", рекла је докторка.

Према њеним речима, лек је прошао све процедуре. 

Због епидемије коронавируса,и док против њега не будемо имали одговарајућу вакцину, посебно је важно да све осетљиве групе приме вакцину против грипа, али и против пнеумокока.

У Србију су стигле додатне количине пнеумококне вакцине, која је посебно важна за имунизацију особа старијих од 65 година које бораве у установама за смештај старих и одраслих лица.

"Стигле су прве количине, 345.000 од укупно обезбеђених 500.000. Прве количине вакцине су намењене приоритетним групама које подлежу обавезној имунизацији, а то су труднице, старији од 65 година са хроничним обољењима, сви запослени у геронтолошким центрима и запослени у здравственим установама са посебним ризиком", објашњава докторка Радојевић Шкодрић.

Каже да ће након приоритетних група вакцине добити и сви остали који подлежу имунизацији.

"Вакцине ће бити бесплатне и за оне који подлежу обавезној имунизацији и препорученој имунизацији, само што је прво добијају они који подлежу обавезној", истиче докторка.

Наводи да је правилник направљен пре пандемије коронавируса, а да је сада у току измена правилника по којем ће вакцине бесплатно моћи да добију сви, као што је и најављено.
 

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво