Читај ми!

Србија међу земљама високог ризика од појаве афричке свињске куге

Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) означила је Србију као земљу високог ризика од појаве болести афричке свињске куге. Како би се подигла свест и указало на значај превенције ове болести ЕФСА је покренула велику кампању која ће се од данас спроводити у девет земаља Југоисточне Европе међу којима је и Србија.

Кампања је усмерена ка земљама које је ЕФСА 2019. идентификовала као "забрињавајући регион" због близине оних у којима је присутна ова заразна болест.

Поред Србије, процењено је да опасност прети и Албанији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Грчкој, Црној Гори, Северној Македонији, Словенији и на Косову.

Вирус није опасан по човека, али је смртоносан за домаће и дивље свиње и може имати разарајуће економске последице у погођеним земљама. У последње четири године, од последица заразе вирусом афричке свињске куге угинуло 1, 3 милиона свиња.

Од када је у августу потврђен вирус ове опаке болести у Србији, ветеринарска инспекција, еутаназирала је 619 грла свиња, док је зараза званично била потврђена код 20 грла.i

Држава Сбија је до сада исплатила више од 8,2 милиона динара сточарима чије су свиње убијене због афричке куге свиња. 

Имајући у виду тренутне околности, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде предузело је све мере како би спречило ширење и контролу ове болести у популацији дивљих свиња и пренос вируса на домаће свиње, ангажујући све расположиве ресурсе и ветеринарске и ловачке организације, подсећа Европска агнеција за безбедност хране.

Тренутно не постоји вакцина за ову болест, што значи да жариште заразе може узроковати нужни покољ великог броја домаћих свиња у погођеним подручјима.

Кампања има за циљ да подигне свест и значај о зарази у свих девет земаља у којима се спроводи.

Комуникација је усмерена ка групама и појединцима који имају контакт са домаћим и дивљим свињама, попут, узгајивача свиња и ловцима.

ЕФСА ће се такође обраћати и ветеринарским, ловачким и сточарским удружењима, као и царинским службама, граничној полицији, локалним властима, туристичким агенцијама и путницима.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво