Читај ми!

Шта све може модернизовани тенк М-84 и када би могла да буде лансирана нулта серија

На војној вежби у суботу "Садејство 20" грађани ће моћи да виде и модернизовани тенк М-84, и гађање бојевом муницијом из тенка у покрету, што је ретка прилика. Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић говори за РТС о карактеристикама модернизованог тенка.

У склопу војне вежбе "Садејство 2020" у суботу ћемо на Пештери видети 2.800 припадника Министарства одбране и Војске Србије, око 150 возила и система и више од 40 ваздухоплова.

После дужег времена видећемо и гађање бојевом муницијом из авиона "миг-29", "супер галеб Г4" и, по први пут, из неких хеликоптера. То нису једини новитети које ћемо видети на привременом полигону "Пештер".

На војној вежби моћи ће да се види модернизовани тенк М-84, АС1 и АС2 - приказаће све оно што је урађено претходних година на модернизацији тенка који је први пут произведен пре 37 година.

Ово је прва успешна модернизација тог тенка, а грађани ће моћи да виде, што је ретка прилика, и гађање бојевом муницијом у покрету. 

Ненад Милорадовић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе рекао је за РТС да се од тенка очекује да успешно гађа у покрету и да је М-48 један од највећих развојних пројеката за потребе копнене војске.

Две фазе развоја тенка 

"Он се развија у две фазе, АС1 и АС2, оне су у таквом статусу развоја да треба, и могу, да се укључе у здружена тактичка увежбавања, да се види како функционишу у природном тактичком окружењу са осталим елементимна. Свака од ових фаза има одређени број подсистема који доносе унапређења из области заштите", указао је Милорадовић.

Истиче да се из актуелних сукоба види колико је битно поправити заштиту тенка и колико је неопходна одговарајућа противваздухопловна заштита.

Милорадовић наводи да у првој фази има девет нових подсистема, а у другој фази још 12 - сваки од њих је индивидуално проверен у испитивањима а сада се ради интегрално испитивање тенка као целине са свим  подсистемима у правим, реалним, борбеним условима. Додаје да имамо одговарајуће климатске услове, лоше, да би испитали како све то ради.

Какав је систем навигације, да ли има заштиту од ометања веза

Милорадовић каже да је код тенка интегрисан 21 систем.

"Потребно је имати адуте из рукава, осим саме заштите која је значајно увећана, значајно су повећани ситуациона свесност посаде, пре свега командира, који је добио нове даљински управљане оружне станице са термовизијским ласерским системима, системима за управљање ватром", каже помоћник министра одбране.

Додаје да је значајно унапређена сарадња командира и нишанџије у смислу навођења тенка на изабране циљеве.

"Оно што је тенк могао да уради, одлична подлога за модернизацију, то је била једна од најбољих модификација чувене серије тенка Т-72, тако да га ово што сада додајемо доводи на ниво најасавременијих тенкова са спектра могућности посаде да врло брзо реагује на претње да не буде визуелно и потпуно затворен у тај уски простор - десетак уређаја је додато на тенк да би сви чланови посаде и дању и ноћу могли да виде шта се око њих дешава", објаснио је он.

Према његовим речима, командир је опремљен командно-информационим системом где се његова ситуациона средства проширују преко онога што види помоћу сензора.

Затим да на време предузме заштитне акције и да на време добија информације о цвиљевима, које треба да гађа и уништи.

Милорадовић каже да се фаза један интензивно тестира и план је да се уведе у наоружање до краја године, када се планира лансирање нулте серије.

"Мислим да ћемо успети да оствартимо тај план", закључио је Милорадовић.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво