Читај ми!

Заштитник грађана: Хитно запослити стручне раднике у Центру за социјални рад у Сокобањи

Заштитник грађана затражио је од министарстава за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и финансија да што хитније обезбеде адекватан број стручних радника у Центру за социјални рад "Сокобања" јер та установа већ годину дана ради без иједног социјалног радника и у таквим условима, између осталог, закључује и међународна усвојења деце.

Заштитник грађана je оценио да су министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и финансија начинила пропуст у раду јер нису предузела све неопходне мере да се обезбеди адекватан број стручних радника у ЦСР  у Сокобањи.

Тај центар је, како се наводи, због тога прошле године без присуства социјалног радника закључио једно међународно усвојење, а до краја године га очекује још једно такво усвојење.

Заштитник је затражио од оба министарства да хитно обезбеде адекватан број стручних радника у ЦСР "Сокобања" и да га у року од 60 дана обавесте о предузетим мерама.

Указано је да је дужност Министарства за рад је да обезбеди адекватан број стручних радника у центрима за социјални рад како би се у пуној мери омогућило остваривање права свих корисника услуга социјалне заштите, а нарочито права и најбољих интереса детета као и у поступцима породичног насиља.

"Утврђено је да је тај Центар још у октобру 2019. године обавестио надлежно министарство да је остао без јединог социјалног радника и да има запослена само два стручна радника, иако постоје три упражњена радна места, наводи се у саопштењу Заштитника грађана.

Додаје се и да је Заштитник утврдио да се ЦСР "Сокобања" последњих шест година, тачније од 2014. године, обраћа надлежном министарству са захтевима за попуњавање упражњених радних места, али да увек добија исти одговор - да ће о захтеву бити одлучивано у наредном периоду.

Центар наводи да број предмета непрекидно расте, да нема запосленог ниједног социјалног радника, да нема довољан број стручних радника и да су у центру тренутно запослена само три радника - правник, супервизор и психолог.

У изјашњењу Заштитнику грађана, Министарство за рад је навело да је поново тражило сагласност Комисије Владе Србије за запошљавање нових људи у Центру у Сокобањи али да о истом још није одлучено.

Министарство финансија је у изјашњењу навело да се о предлозима за давање сагласности одлучује једном месечно и да проблеми највероватније настају јер центри не обнављају своје захтеве на месечном нивоу.

Заштитник грађана подсећа да је још 2018. године, због низа пропуста у 30 случајева, надлежним органима упутио збирну препоруку где је посебно указано на проблем недовољног броја стручних радника у центрима за социјални рад који би омогућио пуну примену стандарда стручног рада и адекватно поступање центара.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво