Многи због ковида размишљају о повратку на село, неки крајеви су били привлачни и пре пандемије

Епидемија ковида-19 подстакла је многе да размотре могућност напуштања градске средине и искористе предности природе, што би свакако допринело и оживљавању села. Међутим, поједини крајеви су и пре ковида-19 били привлачни за живот због својих погодности и близине граду.

Пре девет година Миливоје Виторовић одлучио је да се из Ужица досели у Рупељево, недалеко од Пожеге, где је купио и обновио напуштено сеоско домаћинство.

 

Живот на селу је здравији и "нормалнији", сматра Виторовић, "и све је у неку руку сигурније".

Доктор ветеринарске медицине Вељко Милчановић остао је везан за породично имање, а поред посла у граду, не занемарује обавезе које су саставни део живота на селу.

"Само иза рада стоје резултати, стоје успеси, све друго је празна прича. Па и на селу, на селу мора да се ради, али је лепо и живети и радити. Поготово кад има људи, кад има дружења. Ту смо јуче, прекјуче радили силажу, 10-15 људи, занимљиво. Доста се ради, али је занимљиво", прича Милчановић.

У појединим домаћинствима обнављају кровове, а за Живорада Диковића то је гаранција да ће село и даље живети. Он каже да је све је више повратника из градова.

"Једно сто година је кровна конструкција, па смо одлучили да је променимо, уз помоћ деце и супруге. Овде живимо, деца су у Београду, али овде долазе да проведу викенд", испричао је Диковић.

Захваљујући томе, обнављају се и објекти који имају значај за село. А свечаност поводом таквих тренутака не може да прође без трубача.

После 35 година дом у Рупељеву добио је кров. У једном делу објекта, који ће бити пословни простор, ускоро ће почети производња, док ће у другом делу житељи разматрати даљи развој и будућност овог села.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво