Добра вест за угоститеље – кликом до пријаве и одјаве туриста

Са новом информационом технологијом, српски туризам би од данас требало боље да функционише, без администрације, са развијањем конкуренције и борбом против сиве економије. Почиње с радом систем е-Туриста, који ће олакшати пословање власницима свих туристичких објеката у Србији. Државни сектретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Мирослав Кнежевић каже да ће угоститељи моћи преко приступних шифри на свом рачунару или мобилном телефону да пријаве и одјаве госте и да је тај систем за све кориснике бесплатан.

Захваљујући систему е-Туриста, власници хотела, апартмана, конака, сеоских домаћинстава моћи ће брзо и ефикасно, без административних процедура, да пријаве домаће и стране туристе.

"Право је задовољство да најавимо да смо заједно с колегама из Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије креирали један центар, информациони систем е-Туриста, на основу којег ће сви угоститељски објекти од данас моћи да обаве пријаву и одјаву свих домаћих и страних гостију", рекао је гостујући у Јутарњем дневнику државни државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Мирослав Кнежевић.

Корисници центра благовремено су обавештени, а министарство је раније организовало низ радионица с представницима локалних самоуправа и са представницима угоститељских објеката.

За туристе, ова услуга значи да ће одласком у смештајне капацитете бити сигурнији, јер ће бити евидентирани као гости.

„Оно што морамо да нагласимо јесте да је систем бесплатан. Угоститеље који приступе систему не кошта ништа. Са неколико кликова ће се логовати у систем, пријављивати и одјављивати своје госте, неће морати да одлазе у другу институцију", рекао је Кнежевић.

Е-Туриста као систем дефинисан је Законом о угоститељству који је усвојен у марту прошле године и део је свеобухватне реформе која се спроводи две године.

Систем електронске пријаве највише ће обрадовати власнике сеоских домаћинстава, који више неће морати да одлазе код правних лица или туристичких агенција да пријаве госте.

"Замислите сеоско домаћинство чији власник мора да иде 10-15 километара да би пријавио госта и да би издао рачун, троши своје време, новац. Захваљујући овом систему, он ће добити приступне шифре и на свом рачунару или мобилном телефону моћи ће да се улогује и пријави и одјави госта", навео је Кнежевић и додао да ће се на тај начин сузбити сива економија.

Како је рекао државни секретар, највећи број пружаоца услуга су физичка лица и велики број њих радио је у сивој зони због компликованих процедура и нејасноћа око пореза који треба да се плати.

"Сад су створени много бољи услови за рад и већина угоститеља је то препознала", истакао је Кнежевић.

Он је додао да је летња туристичка сезона у Србији завршена с веома добрим резултатима и да је ове године у августу забележено за четвртину више гостију у односу на прошлу годину, која је била рекордна кад је реч о домаћем туризму.

Најпосећенији су били планиски центри и бање, попут Старе планине, Златибора и Сокобање.

Министарство за туризам ове године издало је више од 20.000 ваучера, што је такође допринело добрим резултатима, закључио је Кнежевић.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво