Ђорђевић: Дете из Зајечара ни отето, ни продато, већ усвојено

Министар за рад Зоран Ђорђевић рекао је, поводом објава на друштвеним мрежама у којима се помиње наводна отмица и продаја малолетне Н. С. из Зајечара, да су инспекција и стручна комисија дали коначну реч да се ради о усвајању детета, које је, како је истакао, урађено у складу са законом и свим процедурама.

"Данас сам добио цео извештај који је урадила стручна комисија и инспекција у Министарству и закључак је да је цео случај урађен у складу са законом и свим процедурама, да се ради о малолетном лицу које је судском одлуком одузето својим родитељима и дато на усвајање", рекао је Ђорђевић Танјугу.

Навео је да је процедура усвајања завршена, да је дете живо и здраво и да се налази у Србији.

"О њему брине породица која је добила старатељство. Низ лажи које су том приликом изречене, од тога да је дете продато, да је отето или да на неки начин цео процес није урађен у складу са законом је само једна обична лаж", рекао је Ђорђевић.

Нагласио је да цео случај пласирања информација да је дете отето и продато, представља "политички обојену намеру да се дође до неких јефтиних поена преко детета".

"Мислим да деца то не заслужују и желим да апелујем да не треба да се ради на такав начин. Дете заслужује да живи свој нормалан живот, да има нормално детињство, да живи животом који му је законом и уставом гарантовано", поручио је Ђорђевић.

Сматра да лажи попут оних да је дете одузето родитељима због сиромаштва, угожавају углед државе.

"Јер, пласирајући такве информације на видело неко са стране ће стварно помислити да се у овој држави ради свашта", рекао је министар.

Не постоји правни основ да се било коме одузме дете због сиромаштва, тако да је и у овом случају судија узео све у обзир и донео одлуку коју је спровео Центар за социјални рад, што се од њега по закону и очекује, навео је Ђорђевић.

Рекао је и да ће Центар за социјални рад у Зајечару поднети кривичну пријаву против лица која су претила и која су, додаје, на неки начин довела безбедност запослених под знаком питања.

"Мислим да ће и старатељи детета поднети кривичне пријаве, јер је откривен идентитет детета и даване су информације о детету без права старатеља да се такве информације користе", истакао је министар и додао да очекује да ће неко одговарати, јер ће то бити, како каже, прави одговор на све оно што се дешавало.

На друштвеним мрежама и у медијима појавиле су се вести о наводној отмици и продаји малолетне Н. С. из Зајечара, након чега је заштитник грађана затражио контролу Министарства за рад и зајечарског Центра за социјални рад.