Гасенбергерови не одустају од узгајања бундеве, а имају и савет која је најслађа

Пре две деценије Опово је било познато по производњи бундеве, док последњих година опада број узгајивача. Породица Гасенбергер и даље истрајава у том послу, јер има добар квалитет и сталне муштерије.

У дворишту породице Гасенбергер из Опова већ су поређане бундеве након брања. Ове године посејали су 60 ари и добили око 25 тона.

"Мало је мањи, али очекујемо да добијемо на квалитету. Сушне године бундева боље подноси, самим тим више је суве материје и мање ће се кварити", каже Жељко Гасенбергер, пољопривредник.

У производњи бундеве нема много улагања, али има доста физичког рада, зато се пољопривредници из Опова више окрећу ратарству. Нема много ни заливања, а ђубри се стајњаком, да буде што мање хемикалија.

"Нема добити без коришћења неке хемије, али треба знати како се она користи. Код нас доста пољопривредника неправилно употребљава пестициде", истиче Гасенбергер.

Ова породица бундеве продаје на београдским пијацама, а за те потребе често их сече и ренда, јер муштерије тако траже. Имају само једну сорту, белу банатску, јер је најслађа и најбоља за јело.

"Најчешће траже да је сува, да је слатка, да може да се пече и за питу, зато и рендамо, па продајемо, а младе мајке за своје бебе траже, исто да буде сува, да не боле стомачићи", објашњава Наташа Гасенбергер, пољопривредница.

Бундева се највише продаје кад захладни, а у току зиме стоје у гаражама, где треба пазити да не смрзну.

"Кад почну јаке зиме, крајем јануара и у фебруару, више се прода и немамо проблема. Само кад је зима јака, онда треба догревати, да се сачува", додаје Наташа.

Гасенбергери не желе велике, рекордне бундеве за изложбе. Кажу да су најбоље оне од 20 до 25 килограма, јер се најлакше продају. За производњу користе сопствено, квалитетно семе и то им је пут до успешне године.

недеља, 11. мај 2025.
19° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом