Преминула Исидора Жебељан

После дуге болести преминула је композиторка и редовна чланица САНУ Исидора Жебељан.

Исидора Жебељан рођена је у Београду 27. септембрa 1967. године. Дипломирала је и магистрирала композицију на Факултету музичке уметности у Београду у класи Властимира Трајковића, а од 2002. је била професорка композиције на истом факултету, и то као прва жена професор композиције у Србији. 

За своја дела добила је важне награде у земљи и у иностранству, међу којима је и Мокрањчева награда (2004).

Изабрана је за члана Српске академије наука и уметности 2006, а за члана Светске академије уметности и наука 2012. године.

Берлински часопис Фрајтаг изабрао је Исидору Жебељан за једну од десет најперспективнијих јавних личности на свету за 2009. годину.

Године 2014, као прва јавна личност са Балкана, добила је награду Парламентарне скупштине медитеранских земаља, за достигнућа у области културе и уметности.

Исидора Жебељан је такође један од најистакнутијих српских савремених композитора музике за позориште и филм.

Компоновала је музику за више од тридесет позоришних представа у свим значајним кућама у Србији, Норвешкој, Хрватској и Црној Гори.

За свој рад на том пољу три пута јој је додељена Стеријина награда. Четири пута је освајала награду Бијенала Yustat позоришног дизајна за најбољу позоришну музику.

Радила је на неколико филмских партитура, укључујући и оркестрацију музике Горана Бреговића за филмове "Дом за вешање", "Аризона дрим", "Подземље" (у режији Емира Кустурице), "Краљица Марго" (режија Патрис Шеро) и "The Serpent's Kiss" (режија Филип Русело).

Аутор је музике за филм Милоша Радивојевића "Како су ме украли Немци", за коју је 2011. године добила награду за најбољу оригиналну музику на Филмском фестивалу у Сопоту, као и награду српског ФИПРЕСЦИ-ја, 2012. године. 

Пажњу интернационалне јавности Исидора Жебељан је привукла опером "Зора Д", која је премијерно изведена у Амстердаму 2003, у режији сер Дејвида Паунтнија. Од тада је непрекидно добијала поруџбине најзначајнијих светских фестивала, ансамбала и институција, од Венецијанског бијенала до Фондације Берлинске филхармоније, саопштио је САНУ.

Музику Исидоре Жебељан изводе најзначајнији ансамбли данашњице, као што су Октет Берлинске филхармоније, Би-Би-Сијев симфонијски оркестар, Гетеборшки симфонијски оркестар, Academy of St. Martin in the Fields, Бечки симфоничари, Бродски квартет и многи други. Њене композиције се редовно изводе по читавој Европи, Израелу, Далеком истоку, Америци, Африци и Аустралији. Ауторски компакт дискови њене музике објављени су у Немачкој и Великој Британији.

Нека од њених најважнијих дела су: опере "Зора Д", "Маратонци", "Симон изабраник", "Две главе и девојка", "Наход Симон"; оркестарска дела "Коњи Светог Марка", "Зујте струне", "Escenas picaras"; концертантна дела "Игра дрвених штапова" за хорну и гудаче, "Фрула и фламингоси" за кларинет и оркестар; "Три чудне љубави" за виолину и оркестар и циклус песама за глас и оркестар "Руковети".