Кад је мука - ту је Јука, мајстор са моторном тестером

Ових дана посла је на претек за мајсторе са моторним тестерама - да исеку дрва довучена из шуме уочи првих хладних дана. Седамдесетогодишњи Јусуф Јука Кадрић један је од најтраженијих дрвосеча у нововарошком крају.

Више од 500 истрошених ланаца за моторну тестеру сведочанство су Јусуфових 35 година проведених у шуми или дворишним дрвљаницима, уз посао у нововарошкој "Пластици" где је и пензију стекао.

"Ово ми је био више из хобија да кренем и онда се тај посао заволи и не можеш без тога. Дешавало се овијех дрва дневно сам струг'о 30 метара, по шест гомила, шест трактора за један дан, 'ајде ономе, ономе, крене и онда не можеш да станеш", каже Јусуф Кадрић. 

Хиљаде и хиљаде кубика грађе је истругао у државним и приватним шумама у које није ишао без заштитне опреме и најбољих моторки.

"То је врло важно, видите колике године ја радим, мени се руке не тресу. Никад, никад нисам имао неку повреду, чак ни мању да зло не чује, фала Богу, пазим се а и што кажу и чувај се и Бог те чува. Највише је до пажње, мора човек сам о себи да брине, прво безбедност", каже Јусуф.

Деца, коју је овим послом одшколовао, зову га да пензионерске дане проведе код њих у Француској и Немачкој, али Јусуф вели да не може без посла, а не може ни да одбије пријатеље, попут Софтића, код којих годинама мајсторише.

"Мене зову горе да одем код њих, ја не могу, не могу ради моторке. Људи су ми неки из шале говорили сними ту моторку и само пусти звук", прича Јусуф.

"Он је универзални мајстор што се каже, уме и оџак да очисти, уме и да замени цреп, уме свашта нешто да ради и онда човек може увек да рачуна на њега као домаћег мајстора", каже Аднан Софтић.

Нововарошани за Јусуфа једноставну кажу - кад је мука, ту је Јука.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи