Комеморација погинулим пилотима „мига 21“

У спомен и част погинулим пилотима Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране – мајору Дејану Крснику и капетану прве класе Звонку Васиљевићу – у Дому ваздухопловства у Земуну одржан је комеморативни скуп.

Командант РВиПВО генерал-мајор Душко Жарковић рекао је да је тешко пронаћи речи утехе које би ублажиле тугу и бол породица погинулих пилота, који су, одлучивши да се баве авијацијом, прихватили пут пун изазова, храбро прихватајући све оно што војнички позив носи: част, поштење, патриотизам, али и несебично одрицање. 

"Ако може бити утехе за нас, онда је то чињеница да ће светли ликови наших настрадалих колега, њихови људски и професионални квалитети, њихов однос према породицама и професији, бити трајна инспирација и узор свима нама, али и будућим генерацијама ваздухопловаца", рекао је генерал Жарковић.

Породицама Крсник и Васиљевић, генерал Жарковић је поручио да могу бити поносни на Дејана и Звонка и да ће успомену на њих чувати све њихове колеге и пријатељи.

Од колега пилота на комеморацији се опростио и командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Бране Крњајић, који је говорио о животним путевима мајора Крсника и капетана прве класе Васиљевића, о томе како су стасали у искусне пилоте, цењене и вољене у колективу и озбиљне људе који ће бити пример млађим генерацијама.

Комеморацији су присуствовали чланови породица страдалих пилота, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић са члановима колегијума, припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, колеге и пријатељи.

Пилот мајор Дејан Крсник био је командир 4. авијацијског одељења 101. ловачко-авијацијске ескадриле.

Рођен је 28. маја 1971. године у Београду, а у професионалној војној служби био је од 1994. године.

Иза себе је оставио супругу и дете.

Пилот капетан прве класе Звонко Васиљевић био је помоћник команданта за обавештајно-извиђачке послове 101. ловачко-авијацијске ескадриле.

Рођен је 3. октобра 1977. године у Лозници, а у служби је био пуних 19 година.

Иза себе је оставио супругу и двоје деце.

Мајор Дејан Крсник и капетан прве класе Звонко Васиљевић трагично су изгубили животе 25. септембра, приликом пада авиона "миг 21" у рејону села Брасина код Малог Зворника, током извођења редовног летачког задатка.

Сахрана мајора Дејана Крсника биће сутра, 29. септембра, на Бежанијском гробљу у Београду у 13.45, а сахрана капетана прве класе Звонка Васиљевића биће истог дана на гробљу у месту Доња Борина у 13 часова.