Читај ми!

Дајте крв, спасите некоме живот

Институт за трансфузију крви апелују на све грађане да добровољно дају крв јер је последњих седмица повећан број операција које су претходно биле одложене због коронавируса али и саобраћајних незгода.

Гордана Антуљесков из Института за трансфузију крви је за Танјуг рекла да су резерве крви за сада релативно стабилне, али да су најпотребније крвна група А позивитна, која је најчешћа, као и најређа, Б позитивна.

Последњих седмица повећан је број операција које су претходно биле одложене због коронавируса, али и саобраћајних незгода, па из Института за трансфузију крви апелују на све грађане да добровољно дају крв како би се повећале залихе.

Антуљесков је указала да је овог, као и сваког лета, био смањен број давалаца крви, али да је био смањен и број пацијента који су имали потребу за трансфузијом, јер су, подсећа, многи центри били претворени у ковид болнице.

Навела је да је крв безбедно дати у доба короне. Критеријуми за даваоце крви су строги, али нема додатних анализа, па се поред попуњавања упитника, ослањају и на свест и савест даваоца.

Како је појаснила, код прехладе и респираторних инфекција праћених температуром, сада је уместо две недеље по оздрављењу даваоца, како је било раније - потребно месец дана.

Антуљесков је рекла да уколико је неко ко жели да да крв, био у земљи која је погођена вирусом, мора да прође месец дана да би могао да донира крв.

Слично је и у случају да је добровољни давалац имао контакт са зараженом особом - крв може дати након месец дана од последњег контакта, додала је она.

Сви добровољни даваоци крв могу дати на Институту за трансфусију крви, сваког радног дана од седам до 19 сати, као и у Ургентном центру, пет радних дана у седмици од 10 до 15 сати.

Такође, Институт за трансфузију крви организује и акције добровољног давања крви у градовима Србије, у свом трансфузиомобилу.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се