Читај ми!

Како ће изгледати нова академска година

До сутра се бруцоши усељавају у домове, а старији студенти већ добијају распореде предавања путем интернета. Професор др Иванка Поповић, ректор Универзитета у Београду истакла је за РТС да је комбинована настава избор за све универзитете у Србији и да нема много могућности да буде другачија. Додала је да ће се у зависности од епидемиолошких услова настава прилагођавати.

Проф. др Здравко Витошевић, ректор Универзитета у Приштини с привременим седиштем у Косовској Митровици рекао је гостујујући у Јутарњем програму да ће ова школска година почети као 51. година постојања тог Универзитета.

Истакао је да је у односу на прошлу годину повећан упис студената за 10 посто, и да је факултет уписао 1017 бруцоша.

Оценио је и да су се студенти већ навикли на могућност коришћења електронске учионице и похађања онлајн наставе. 

Витошевић је саопштио је да је Конференција универзитета Србије на свом ректорском колегијуму донела одлуку да и у законску регулативу уђе могућност мешовитог учења.

"Сенат Универзитета у Приштини је донео одлуку да ова школска година буде мешовитог учења. Увешћемо бруцоше у академски живот", навео је ректор.

Одлучили су да прва предавања за бруцоше буду уживо, тако што ће студенте поделити на мање студијске групе па ће они имати могућност, како је рекао професор, "да осете тај академски живот и извесну посвећеност".

Такође, и све неопходне вежбе студенти ће изводити уживо, рекао је професор.

Они који студирају већ имају искуства с тим.

"Ми имамо статистичке податке колико су старији студенти задовољни, посвећени својим студијским програмима. А имамо и прве резултате. И морам да кажем да се резултати не разликују много од статистичких података. Остварени резултат показује да су студенти били задовољни посвећеношу професора и времену издвојеним за њих", нагласио је Витошевић.

Објаснио је и да ће се приликом смештаја и доласка на факултет студентима мерити температура и да ће се, ако се анализом утврди да је студент био позитиван, издвајати читава група.

"Покрајински завод за јавно здраље у Косовској митровици има пи-си-ар лабораторију која ће почети са радом за две недеље, где ће узорци одмах ићи на анализу и у току дана имамо резултате", рекао је ректор Универзитета у Приштини. 

Поповић: Комбинована настава избор за све факултете

"Комбинована настава је избор за све Универзитете у Србији и нема много могућности да буде другачија. Оно што је важно је да је она флексибилна и да ће се у зависности од епидемиолошких услова она прилагођавати", истакла је проф. др Иванка Поповић, ректор Универзитета у Београду .

Нагласила је да почињу наставу с великим нагласком да бруцоши осете тај факултетски живот и да имају што више наставе уживо.

"То значи да студенти виших година који имају искуства с онлајн наставом настављају једним делом с том наставом", навела је Поповићева.

Спремни су да сагледају све повратне информације и унапреде рад на настави на даљину, као и да отклоне неке примедбе које су студенти имали.

"Морам да кажем да није иста ситуација на свим факултетима због просторних могућности и броја студенат. И сваки факултет ће направити свој конретан план како ће радити. Под великим притиском су факултети који имају експерименталну наставу и код њих је то најкомпликованије", указала је ректорка Београдског универзитета. 

Коментаришући захтев групе студента за смањење школарине за 30 посто, Поповићева је оценила да су сви свесни ситуације да многи студенти имају озбиљне тешкоће да покрију трошкове студирања.

"Међутим, околности су такве да било какво линеарно смањење не би помогло ни студентима а јако би угрозило факутлете. У том смислу су сви факултети спремни и већ су то чинили, студентима који су им се обратили за смањење или потпуно ослобађање школарине и ја верујем да је то пут којим треба да идемо", закључила је ректорка. 

Испити и вежбе уживо у групама и с мерама заштите

Проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу рекао је да ће се због специфичности ситуације, вежбе на техничким и Медицинском факултету изводити уживо у одређеним групама и прописаним с мерама заштите.

Такође, како је је навео, за бруцоше је Крагујевцу уведен сличан принцип као и на осталим факултетима у Србији. 

Нагласио је да ће оцењивање студената морати да буде уживо и то у мањим групама.

"Оно што можемо да омогућимо то је и да предиспитне активности буду онлајн, одређене врсте колоквијума и то смо већ примењивали на нашем универзитету. 

Али наравно сам испит мора бити уживо и то је нешто што сви студенти морају да знају а и бруцоши морају бити упознати с тим", поручио је Филиповић. 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво