Пандемија сајбер-криминала – и здравство на мети хакера

Ширење коронавируса донело је велике промене у начину живота и рада. Како су се продаја и проток новца преселили на интернет, то је на глобалном нивоу пратио и криминал. Интерполова процена утицаја ковида 19 на кибернетички криминал показала је да су мета напада поред појединаца и малих предузећа, све више велике корпорације и институције. Тај тренд није заобишао ни Србију.

И они које до сада то није интересовало морају да савладају савремене технологије. Преко интернета се одвија настава, одржавају пословни састанци, конференције, плаћају рачуни. Порастао је и број домена.

Дијана Милутиновић из Регистра националног интернет домена Србије наводи да су раст забележили многи европски регистри, између осталих регистар Србије забележио је раст који је бар у првих пола године већи у односу на раст који је забележен претходне три године.

"То донекле илуструје чињеницу да интернет постаје изузетно важан канал", истиче Милутиновић.

Пријава сајбер-криминала је више за трећину

МУП Србије је добио за трећину више пријава сајбер криминала него прошле године.

Начелник Одељења за високотехнолошки криминал Владимир Вујић каже да су сви облици превара најчешће присутни на интернету и наводи стицање противправне имовинске користи, злоупотребу деце у порнографске сврхе, различите нападе на сајтове и сервере, ширење лажних вести када је било ванредно стање, ширење говора мржње.

"Ми данас немамо само пандемију ковида, ми имамо данас пандемију високотехнолошког криминала", упозорава Вујић.

Хакери су и са адресе Института за јавно здравље Србије "пецали" тако што је нуђен медицински материјал бесплатно, а у прилогу се налазио штетни тројанац.

"Уцењивачки" софтвер порастао за 800 одсто

Јован Милосављевић, руководилац Службе за информациону безбедност РАТЕЛ-а, истиче да је такозвани уцењивачки или изнуђивачки софтвер порастао за преко 800 процената.

"Највећи напади усмерени су пре свега на велике корпорације, на ИКТ системе од посебног значаја, односно критичну инфраструктуру, где бисмо издвојили најпре сегмент здравства и финансијски сектор, који је у међувремену имао пораст fishing кампања за преко 200 процената", наводи Милосављевићева.

Стручњаци саветују да се никако не пристаје на било какве уцене, јер се тако постаје саучесник у кривичном делу и спонзорише сајбер-криминал, већ да се сваки сајбер-напад пријави Одељењу МУП-а Србије за високотехнолошки криминал, али и да је најважнија едукација.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара