Светски дан чистих планина Стара планина дочекује са десетинама кубика отпада

Широм планете обележава се Светски дан чистих планина. На Старој планини код Пирота, у кањону реке Темштице, заостало смеће чистили су волонтери из свих крајева Србије. Сакупљено је на десетине метара кубног отпада који су оставили несавесни мештани и туристи.

Ни велика тракторска гума која је нарушавала лепоту кањона реке Темштице, није била препрека за волонтере. Јелена и Александар су удружили снаге, како би старопланинска река поново била чиста.

"За овако лепу реку и овако лепо место то је стварно штета. Требало би да се сви укључе и да се у целој Србији направе овакве акције које за један дан направе право чудо", каже Јелена Хајдуковић волонтерка из Сремске Митровице.

Волонтер из Ниша Александар Тасић сматра да је волонтирање у Србији углавном подцењено зато што људи размишљају какве ће користи имати од тога.

"Чиста земља није само нешто што ће привући туристе или изгледати лепше него је битно за наше здравље", додаје Тасић.

Иницијатива за развој и сарадњу уз помоћ Младих истраживача окупила је 30-ак волонтера из целе Србије како би очистили приобаље Темштице, једне од најлепших река Старе планине и Србије.

"Ово је само једно од 1.000 места у Србији која показују какав је немар наших људи, како смо неодговорни према својој деци, према својој будућности и према својој околини", поручује Миодраг Недељковић, директор Иницијативе.

Мештани Темске већ су чистили дивље депоније у околини, али због несавесних грађана и бројних туриста, смеће се опет нагомилало.

Томислав Панчић, председник МЗ села Темска, каже да су они очистили смеће које је остало иза бројних туриста, међутим нису могли све да постигну.

"Онда су се јавили људи, препознали наше активности, рекли су да хоће да помогну и хвала што су дошли", додао је Панчић.

Месна заједница и Јавно предузеће Комуналац побринули су се за одвожење смећа на депонију. Иако у селу Темска постоје контејнери, старе навике се изгледа тешко мењају.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво