Није лешник леп само у чоколади – од њега се прави уље здраво за кожу

Незадовољан ниском откупном ценом сунцокрета Милош Стојков је пре две две и по године одлучио да сам производи сунцокретово уље за нашу кондиторску индустрију. Врло брзо је проширио производњу и сад прави и уље од лешника које је веома тражено у свету.

Милош Стојков са својом породицом успео је да заокружи процес производње и сад од комплетног рода сунцокрета са 50 хектара, годишње направи и до 25.000 литара квалитетног јестивог уља које је веома тражено у кондиторској индустрији. Посао је исплатив, а још је уноснија производња уља од лешника.

Од 100 килограма овог орашастог плода Милош добије, помоћу специјалних преса за хладно цеђење, 45 литара уља.

"У свету је популарно лешниково уље, а код нас мало људи зна да из лешника може да се направи уље, јер кад га видите делује сув и мислите да нема уља у себи, а има га. У Америци, Француској, Италији и Турској то је уље стандардно у кулинарству и исхрани", каже произвођач из Црепаје Милош Стојков.

Лешниково уље је веома тражено и за прављење разних козметичких крема, јер дерматолози кажу да је веома богато незасићеним масним киселинама. Доприноси затезању и регенерацији коже, јер садржи високу концентрацију витамина Б и Е.

"За сад немамо проблема у производњи. Имамо мало проблема да испунимо неке рокове, имали смо план да проширимо капацитете производње, али због тренутне ситуације то ћемо оставити за неку другу годину док не прође ово тренутно стање", додаје Милош Стојков.

Стојкови су већ купили млин и планирају да праве од лешникове пасте, која остаје после цеђења орашастог плода, специјално брашно од лешника, тако да ће пекаре моћи да производе хлеб и разна друга пецива посебног укуса.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво