Уџбеници из гепека, половно а често скупље

Зарада је продавцу увек на првом месту, а на купцу је да процени шта купује и по којој цени, знајући да нема права на рекламацију па чак ни на рачун. Оно чега нема у књижари можда и има на тезги испред, али често дупло скупље. Ко контролише продају половних уџбеника?

Књиге се продају из гепека, комби возила и приватних аутомобила, а можете их наручити преко телефона или таблета. Питали смо наше суграђане исплати ли се куповина половних уџбеника.

"Купујем половне уџбенике када не могу да их нађем у књижарама, али је проблем што су они постали мало безобразни па су цене скоро исте на улици као у књижари", рекао је анкетирани грађанин.

Други саговорник је рекао да купује нове уџбенике зато што није сигуран да ли ће прошлогодишњи уџбеници бити одговарајући.

Има и оних ђака који купују књиге од својих другара из школе који су годину дана старији од њих, јер кажу да је јефтиније.

"Ја сам прошле године платила око 16.000 динара нове, а ове године половне - цео комплет од 4.000", рекла је девојчица.

Друга анкетирана суграђанка је рекла да када се заврши школска година сачува своје уџбенике и да их следећој генерацији.

Често се дешава да препродавци половних уџбеника на улицама представљају проблем пролазницима у том делу града, али праве и проблем неким књижарама јер препродају књиге испред њиховог улаза.

"Наравно да скренем пажњу препродавцима половних уџбеника да не продају уџбенике испред књижара", каже продавац Вујадин Анђеловић.

Од Секретеријата за инспекцијске послове добили смо саопштење писменим путем, да су за контролу продаје половних уџбеника задужени комунални инсперктори Секретеријата за инспекцијске послове који излажењем на терен спроводе одредбе закона о инспекцијском надзору.

Избор и понуда уџбеника на тржишту је велика, а разлика је у цени. Комплет нових књига за први разред је 7.000 динара.

Јелена Ивановић из Завода за уџбенике каже да покушај компромитације знања које је укоричено и које се пласира како предшколцима, тако основцима и средњошколцима није пут и начин на који се знање стиче.

Из тог разлога аутори, рецензенти и уредници у Заводу за уџбенике инсистирају више од шест деценија. Све што је потребно за образовање купује се у књижарама издавача, рекла је Ивановићева.

Нестабилна ситуација која нас је све задесила са пандемијом вируса као и да би уштедели породични буџет многи су се определили се за куповину половних уџбеника.

Оно што би сваки потрошач морао да зна пре куповине саме школске литературе а то је да се добро информисан колико тај исти уџбеник кошта у књижарама, јер се дешава да се продаје скупље на улицама.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара