Апел владике Теодосија Србима на КиМ да не продају имања

Владика рашко-призренски Теодосије апеловао је Србе на Косову и Метохији и на простору старе Рашке да остану на својим огњиштима и не отуђују имовину својих прадедова. Истакао је да се на том подручју налазе и најдубљи корени њиховог духовног бића, оличени у бројним светињама православне цркве.

У апелу владика рашко-призренски Теодосије каже да народ треба да очува оно што му припада и што су му преци оставили у наслеђе.

"Следујући светолазаревском завету и овом приликом, као Епископ рашко-призренски, очински позивам наш верни народ да остане на својим вековним огњиштима и да не отуђује имовину коју су наши преци у најтежа времена турске власти, кроз бројне ратове и страдања, са муком чували и сачували", наводи се у апелу.

Није у питању само обична земља, која се продаје или купује, додао је владика и указао да је то земља засејана костима наших предака, освештана молитвама, накапана сузама трудбеника и заливена крвљу мученика.

"Нажалост, сваки пут када чујемо да наши људи продају земљу и трајно одлазе са својих огњишта, осећамо бол и губитак. Овде смо сви повезани у Христу као једно тело и једна душа, без обзира у ком делу наше заветне земље живели. Знамо да живот није лак и да се многи од нас суочавају са тешким материјалним условима, али знамо и то да су наши преци у много тежим условима остајали верни својој вери и родној груди и тиме дали огроман допринос да би и нас данас овде било", истиче владика.

Сваки пут када неко има намеру да прода своју имовину, додаје владика Теодосије, треба првенствено да помисли на своје рођаке и комшије, који желе ту да остану.

Позива Србе који продају да треба да воде рачуна да својом себичношћу не доведе своје сународнике у још тежи положај.

"Каква је корист човеку ако сав свет задобије а души својој науди?" 

Указао је да ће неко продајом можда привремено решити своје финансијско питање, али се треба питати да ли та пролазна утеха вреди да се пореди са свешћу и савешћу да је тиме још више отежан положај сродника и комшија.

"Они су чврстог опредељења да остану на нашој светој земљи, а наш поступак може да их доведе у још тежи положај", сматра владика.

Саветује да ниједан човек не треба да мисли првенствено само на себе, већ да испуњава Христову заповест о љубави према Богу и ближњему.

"Пастирски апелујемо на све вас, браћо и сестре, да се, ако се икада нађете пред овим избором, дубоко запитате да ли вреди продати земљу и зарадити новац, а истовремено понети тешко бреме савести", пише у поруци.

Владика истиче да у историјским тренуцима треба показати хришћанску и изнад свега људску одговорност према себи, својој деци која треба да знају одакле су потекла, и према комшијама којима "остављамо терет који мислимо да смо олако скинули са својих плећа".

На крају апела владика позива на еванђелске речи: "Каква је корист човеку ако сав свет задобије а души својој науди?"

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи