Од почетка године погинуло 45 мотоциклиста – брзина и жеља за доказивањем главни узроци

Ова година је фатална за возаче мотоцикала и скутера, а имамо и погинулог на електричном тротинету. Страдало је 45 мотоциклиста – то је годишњи просек, а тек је септембар.

Алармантно је да је и поред два месеца невожње погинуло преко 45 мотоциклиста, кажу стручњаци.

Најчешћи фактор су брзина и жеља за доказивањем. Поред тога многи возе категорије мотоцикала за које немају возачку дозволу, па је и то један од проблема који се јавља у пракси.

Стручњаци понављају да адекватна заштина опрема помаже да се пад са мотоцикла преживи, али она мора бити оригиналана и атестирана.

"Уколико возач мотоцикла из Милана дође да вози у Београду има 23 пута већу шансу да страда у саобраћају у Београду него у Милану", истиче др Владимир Јефтић, предеседник Асоцијације за безбедност мотоциклиста.

У последње време од како је школа почела, кренула је и масовна употреба електричних тротинета и сви би хтели да их возе. За њих је потребна обука и вештина, јер сваког дана у ортопедску болницу на Бањици долазе млади људи, имају поврде које ће трајно оставити последице на њихов ход, па је препорука родитељима да их у школу шаљу само пешице.

"Неке државе су у потпуности забраниле употребу електричних тротинета у јавном саобраћају, таква могућност се не помиње код нас, али се зато води дилема да ли они треба да се крећу коловозима или тротоарима у недостатку бициклистичких стаза", наводи Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Први смртно страдали тротинетиста има само 16 година. Време је да град Београд, где је и највећа концентрација овог превозног средства, под хитно, а не како је најављено до нове године, регулише тротинетима и одреди правила што пре, порука је стручњака и лекара ортопеда који имају пуне руке посла.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво