"Мигови" први пут после 20 година испалили ракете ваздух–земља

Обилазећи припаднике Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране који се припремају за здружену тактичку вежбу са бојевим гађањем "Садејство 2020", министар одбране Александар Вулин истакао је да су данас, након више од 20 година, први пут наши "мигови" испалили ракету ваздух–земља и да после више деценија војни пилоти имају прилику да реализују бојево гађање.

Александар Вулин је са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем обишао припаднике Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране који у рејону Војног комплекса "Пасуљанске ливаде" реализују гађања из ваздухоплова са циљем припрема за здружену тактичку вежбу са бојевим гађањем "Садејство 2020", која ће бити одржана у октобру на Пештери.

Министар одбране истакао је да су данас, након више од 20 година, први пут наши "мигови" испалили ракету ваздух–земља и да после више деценија војни пилоти имају прилику да реализују бојево гађање.

"Деценије су прошле, читава једна генерација пилота никада није имала бојево гађање. Данас је то потпуно нормално. Данас то радимо редовно, обучавамо наше пилоте на начин на који то раде и највеће и најсавременије војске на свету. Ми се припремамо за велику вежбу 'Садејство 2020', која ће бити одржана на Пештери у октобру и ту ћемо показати све оно што смо усвојили, све ново. Ту ћемо показати једну нову Војску Србије која је у стању да испуни баш сваки задатак", најавио је Вулин.

Командант 204. ваздухопловне бригаде, пуковник Бране Крњајић, објаснио је да су изведена бојева дејства авијације авионима миг 29, Г-4 и "орао" по циљевима на земљи.

"Авиони миг 29 дејствовали су ракетама С-8 први пут на овом полигону. Раније се нису увежбавали ти маневри. Такође, авион Г-4 учествовао је са оспособљеним посадама у дејству ракетама С-5, по земаљским циљевима, а авион 'орао' дејствовао је са бомбама ФАБ 250 кг. Са овим гађањем данас, практично смо потврдили да је авијација спремна за следећу фазу увежбавања која ће почети идуће недеље у склопу завршних припрема за вежбу 'Садејство 2020'" - рекао је Крњајић.

Нагласио је да су данашња бојева дејства извршена врло успешно, са одличним резултатима.

Припремама за вежбу "Садејство 2020" присуствовали су и помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, заменик команданта РВ и ПВО бригадни генерал Жељко Билић, заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, начелник Управе за развој и опремање Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Милан Поповић и командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства бригадни генерал Тиосав Јанковић.