Интегрисана гранична контрола, колики је значај за привреду

Готово 13 месеци на граничним прелазима Прешево и Табановце спроводи се заједничка гранична контрола путника и робе на једном месту. То је убрзало саобраћај, нарочито теретни. Такву контролу неопходно је спровести и на граничним прелазима са европском Унијом, сагласили су се представници управа царина Северне Македоније и Србије и ЦЕФТЕ.

Бржи је проток путника и робе на граничним прелазима Прешево и Табановце, а чекања су смањена. Камионџије се сада задржавају у просеку по десетак минута, а пре заједничке контроле, чекали су и по неколико сати.

Гранични прелаз Прешево дневно у просеку пређе 800 камиона, па је отворена још једна трака са вагом за контролу терета.

"Ја мислим да смо једини гранични прелаз у Србији који има инсталиране две колске ваге за улаз у земљу. Значи, два камиона могу да се обрађују истовремено", наводи Саша Миленковић, управник Царинарнице Ниш.

Од потписивања споразума између ЦЕФТЕ, Србије и пет земаља у окружењу, приоритет за прелазак границе имају камиони који превозе лако кварљиву робу, медицинску опрему и лекове.

"Ови зелени коридори заједно са приоритетном листом робе за бржи прелазак границе обухватају медицински материјал, лекове, прехрамбене и пољопривредне производе. Обезбеђује се слободан проток робе 24 сата, смањују се и негативни ефекти кризе у економском смислу на Цефта страни", указује Ђоко Танасоски, директор Царинске администрације Северне Македоније.

Емир Џикић, директор ЦЕФТА секретаријата, истиче да је тренутан приоритет повезивање коридора са европским коридорима.

"Значи, да имамо овакве прелазе и на границама са Европском унијом што тренутно није случај, имамо их у оквиру Цефте", додаје Џикић.

Гранични прелаз Прешево дневно у просеку пређе око 3.000 путника, што је 10 одсто у односу на исти период прошле године. И то су углавном путници који кроз Србију пролазе у транзиту.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво