Читај ми!

Појачана контрола саобраћаја и ове недеље – на шта ће полиција посебно обраћати пажњу

Према подацима МУП-а, претходног викенда у саобраћају је погинуло шест особа, а толико их је и тешко повређено. Многи су журили, како би до петка у 18 часова ушли у земљу. У МУП-у кажу да је најмлађи погинули имао само 16 година и возио мопед. Родитељи се упозоравају да деци не дозвољавају да возе мопеде и бицикле на отвореним путевима.

Брзина, непажња, жеља да се што пре стигне до граничног прелаза или да се врати са закаснелог летовања, однела је шест младих живота.

Неке несреће су се догађале и у урбаним срединама, а било је несрећа где су учествовали и минибуси.

Због свега тога саобраћајна полиција ће заоштрити мере у урбаним срединама у наредној недељи. Нарочито ће контролисати употребу телефона и невезивање појаса мотоциклистима, јер је то био узрок тешких повреда и смрти.

Александар Раденковић из МУП-а Србије наводи да прве анализе показују да је најчешћи узрок била неприлагођена брзина, затим непрописно претицање, а симтоматично је и да велики број учесника у саобраћају није користио сигурносни појас у току саобраћајне несреће.

"Напомињем да саобраћајна полиција спроводи акције појачане контроле што ћемо радити и у наредном периоду и још једном апелујемо да сви поштују брзину и да користе сигурносне појасеве и на предњем и задњем седишту", поручио је Раденковић.

Према анкети коју је спровела Агенција за безбедност сабраћаја, само 12 одсто сувозача користи појасеве на задњим седиштима.

"У случају чеоног судара невезан путник позади делује на путника односно возача испред себе као да му је скочио на леђа са четвртог или петог спрата зграде", објаснио је Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја.

Стручњаци упозоравају да је на путевима Србије скоро 800.000 ђака, студента и средњошколаца и саветују родитељима да их електричним тротинетима не пуштају у школу, да избегавају магистралне путеве, а возачи знају да је поред школе брзина 30 километара на час, што даје шансу сваком детету да преживи удар возила, кажу стручњаци.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво