Ускоро наставак градње Центра Изврсности у Крагујевцу

Центри изврсности у Крагујевцу ће ускоро добити своју зграду са најмодернијом медицинском опремом за научна истраживања. Овај пројекат подржала је Европска инвестициона банка и ускоро креће наставак радова. Овакве Центре изврсности препознало је и Министарство науке, просвете и технолошког развоја Србије, јер ће то бити први велики научни центар тог типа у региону урађен по светским стандардима.

 Медицинска опрема и лабараторије ће бити опремљене по највишим технолошким стандардима сличних центара у САД, Европи, Русији, Јапану. Циљ је да се у врхунски опремљеним Центрима изврсности запосле перспективни млади научници из Србије, а посебно они који имају жељу да се из иностранства врате у домовину.


Њима ће помагати страни експерти из свих области медицине. Декан Факултета медицинских наука у Крагујевцу Владимир Јаковљевић један је од оних који је у оперативном тиму наставка овог пројекта.

"Са изграђеним Центрима изврсности у Крагујевцу Србија ће постати озбиљна земља на мапи светске медицинске науке. Пројекат Центара изврсности у Крагујевцу започет је на иницијативу нашег славног генетичара Миодрага Стојковића. Он је желео да се у Крагујевцу направи прва овдашња Банка матичних ћелија. Поред ин витро фертилизације, која је прва асоцијација када се помене Банка матичних ћелија, ово је својеврсна шанса да се развије научно-истраживачки и терапијски центар, који би омогућио да се и у нашој земљи могу лечити опасне болести попут канцера, повреда кичмене мождине, срчане инсуфицијенције, да се уђе у суштину наследних болести", каже доктор Владимир Јаковљевић.

Наводи да осим Стојковића, имамо велики број млађих научника на нашем факултету који објављују своје радове у стручним публикацијама широм света, због чега се високо котирамо на Шангајској листи.

"Уколико се Центри изврсности развију на прави начин у сарадњи са Клиничким центром пацијенти из целог региона ће имати бенфит. Постојаће могућност да се лече неке болести због којих су људи путовали у иностранство и плаћали папрене цене за терапије и лечење. Управо је наша жеља да у складу са идејама нашег председника спречимо даљи одлив мозгова из Србије, а да нашу земљу учинимо медицински јаком европском земљом",  каже Владимир Јаковљевић.