У част донора – са новим плућима седми пут осваја врх Тупижнице

Плућима непознатог даваоца, која су јој трансплантирана 2013. године, 28-годишња Књажевчанка Сандра Живковић, оболела од цистичне фиброзе, наставила је живот. Само годину дана после операције у Бечу, освојила је највиши врх Тупижнице и ту акцију названу "У част мог донора" поновила овог лета седми пут.

Седма планинарска акција "У част мог донора" организована је за знатно мање учесника због епидемије коронавируса, али са истим циљем - ширењем свести о значају завештања органа.

"Не постоји бољи начин да људи схвате значај завештања органа него да ми, који захваљујући томе живимо, причамо о томе, тако да бих ја искористила ову прилику да позовем, као што радим и сваке године, све трансплантиране особе да јавно причају о томе колико им је трансплантација променила живот", каже Сандра Живковић.

У најтежим тренуцима болести, као и у новом животу после трансплатације, Сандрина највећа подршка били су њени родитељи.

"Све је то за последњих седам година сасвим друга прича. Дотле је било мучење, њено и наше. После тога почео је нови живот који, ево, наставља се сасвим нормално", каже Градимир Живковић, Сандрин отац.

Са Сандром Живковић на седми успон до врха Тупижнице кренули су само наближи пријатељи.

"Учествовала сам до сада на свакој акцији и надам се да ћемо се пењати још много, много година", каже Нена Пауновић, Сандрина другарица.

Срђан Глубовић из Планинарског друштва "Бабин зуб" каже да то друштво годинама помаже Сандри у организацији акције и да се труде да то буде како треба.

У Бучју, очевом родном селу, Сандра се бави сушењем воћа, а средства за опремање куће, која је добила на једном конкурсу, омогућиће јој, да почетком следеће године, домаћинство отвори и за туристе.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи