Читај ми!

Кад се попнеш на лудају видиш Кикинду - краљица равнице има 588,5 килограма

Традиционални "Дани лудаје" у Кикинди су одржани под мерама ковид препорука, али то није умањило интересовање посетилаца за бројне занимљивости, као и најтежу и најдужу лудају овогодишње манифестације. Све уз пребогату гастрономску понуду севера Баната, где је и бундева представљена на нови начин.

Доручак је у Банату неизоставан, па тако и на 35. "Данима лудаје" у Кикинди где су се Удружења жена, домаћице, али и Банаћани представили својим умећем у припреми традиционалног "фруштука".

Тезге пуне мириса, боја и укуса. А Радован Хркаловић из Кикинде каже да је то најважнија ствар, зато што је људима када су радили у пољу требала јака храна.

"Самим тим су и ови производи што смо их ми донели јаки", додаје Хркаловић.

Сваки пут организатори припреме неко изненађење, овог пута за посетиоце и необичне ђаконије: сладолед и пиво од лудаје.

"Исто као и сви други сладоледи, мислим као и било који други воћни сладолед само што је лудаја печена. Ето!", хвали свој сладолед Смиља Француски из Кикинде.

Радица Панић из "Beer Кings" из Кикинде је решила да направи пиво од лудаје.

"То је сезонско пиво, онако пуно са зачинимаи, иде баш лудаја коју прво припремимо, испечемо је у рерни и ставимо је у кување и ево добијемо то пиво," рецепт је Радице Панић.

Најдужа и најтежа лудаја

Најдужи плод 35. "Дана Лудаје" у Кикинди је бундева кикинђанина Горана Лазића дужине 312 центиметара, док је најтежа одгајивача Душана Јанкова из Чуруга која је гајена пет и по месеци и достигла је тежину од 588 и по килограма.

"Потребно је да се стрефи добро време, значи уједначене температуре, вода, ђубриво, значи брига, заштита, све оно што је потребно свакој једној биљци тако исто и бундеви", објашњава Лазић, одгајивач најдуже лудаје.

Душан Јанков, одгајивач најтеже бундеве каже да је генерално, бундева по неким својим габаритима била на нивоу оне од прошле године.

"Очигледно је, да је због можда мањка густине меса или тања је та дебљина меса била, па је отишла мало у минус по тој некој таблици тако да ето смо добили тежину која је бар пар десетина кила нижа него што је била очекивана", процењује Јанков.

Дводневна традиционална манифестација у част лудаје одржана је у Кикинди овога пута у нешто измењеним околностима због ковид препорука.

Посетиоце највеће туристичко-забавне манифестације севера Баната дочекао је занимљив програм и разне ђаконије са богате војвођанске трпезе.

Рекорди манифестације најтеже и најдуже бундеве у Кикинди још увек нису оборени.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво