Читај ми!

За три године затечено скоро 60.000 непријављених радника, ко брине о њиховој безбедности

Због неспровођења мера безбедности и здравља на раду, од почетка године погинула су 22 радника. Иако је тај број мањи за трећину него лане, надлежни траже ефикаснију казнену политику за тај немар. Због пандемије су предузете и додатне мере, али су и даље највећи проблем непријављени радници.

Републичка Инспекција рада највише радника на црно и нерегистованих фирми открила је у грађевинарству, трговини и угоститељству.

Од 2017. инспектори су, проверавајући примену мера безбедности и здравља на раду, затекли чак 57.000 непријављених радника.

"Што се тиче послодаваца за ове три године и осам месеци, открили смо 2.300 фантомских фирми, фирми које нису имала никаква документа да раде и самим тим сузбили нелојалну конкуренцију", каже Стеван Ђуровић, директор Републичке инспекције рада.

Проблем је и повећан број радника из иностранства који у нашој земљи раде на црно. Из Владе подсећају да су прошле године изменама закона олакшали и убрзали процедуре за пријављивање страних радника. Послодавац је обавезан да са Агенцијом која доводи раднике све регулише пре њиховог доласка.

"Ми по аутоматизму одобравамо, колико траје боравишна виза толико траје и радна дозвола. Све је толико једноставно да је невероватно да налазимо раднике на градилиштима који су непријављени. И цео проблем настаје када настане повреда или не дај Боже смртни случај", каже Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Ђуровић каже да је и даље проблем да се покрену кривичне пријаве ако је у питању тешка или смртна повреда или захтеви за прекршајни поступак. То се, каже, не реализује.   

У 95 одсто смртних случајева узрок је људски фактор.

У Инспекторату рада наводе да од 2003. нису имали ниједан поступак у коме је неко због тога осуђен предвиђеном казном од две године до 12 година затвора.

Одговорни су најчешће добијали условне казне на годину дана а готово половина прекршајних пријава нема исхода због застаревања предмета.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво