Читај ми!

Дан без аутомобила – позив грађанима да више пешаче и возе бицикле

Манифестација "Дан без аутомобила" проширила се на 31 град и општину у Србији. Градоначелник Зоран Радојичић је подсетио да у Београду има 650.000 аутомобила и пожелео да се они што мање користе. "Мисија је да Европа до 2050. године буде први континент са нултом емисијом угљеника", поручио је шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Градоначелник Зоран Радојичић, шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици и директор Секретаријата Транспортне заједнице Матеј Закоњшек поручили су грађанима на манифестацији "Дан без аутомобила", која се у Београду одржава током Европске недеље мобилности, да се прикључе оваквим акцијама и да мање користе аутомобил, а више пешаче, возе бицикле, тротинете и користе јавни превоз. 

Радојичић је оценио да је то начин да се живи здравије и помогне у мисији да Београд буде и еколошка, зелена престоница.

Истакао је да је Београд у последњих осам година много урадио на изградњи инфраструктуре, пре свега проширивању пешачких зона и тако омогућио више простора за пешаце и бициклисте.

Позвао је возаче аутомобила да их што мање користе, а да када то ипак чине обрате посебну пажњу на пешаке и бициклисте.

Нагласио је да је ЕУ партнер у зеленом развоју Београда, и изразио очекивања да ће бити значајних заједничких пројеката и са Секретаријатом транспортне заједнице.

Радојичић је подсетио да у Београду од 1,7 милиона житеља има око 650.000 аутомобила и пожело да се они што мање користе.

Подсетио је да Београд већ једанаесту годину има "Дан без аутомобила" и тако је део шире европске заједнице од 3.000 градова који су у тој акцији.

Објаснио је да су по "зеленој хијерархији" на првом месту пешаци, па бициклисти, а затим коришћење јавног градског превоза.

Европа до 2050. године с нултом емисијом угљеника

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици рекао је да је амбиција и мисија ЕУ да Европа до 2050. године буде први континент са нултом емисијом угљеника.

Додао је да је алтернативни превоз најбољи начин да сваки грађанин допринесе том циљу. Истакао је да је пандемија још једном подвукла значај квалитета ваздуха јер се сада много више дружимо и окупљамо напољу.

Изразио је задовољство што су се недеља мобилности и дан без аутомобила проширили на 31 град и општину у Србији, и истакао пример Крушевца који је због бриге о развоју бицилистичких стаза добио награду.

Фабрици је истакао да је Србија водећа у региону, а Београд седиште Транспортне заједнице, и додао да ће одавде потећи промене које ће разлити у регион.

Директор Транспортне заједнице Матеј Закоњшек истакао је да се уз више кретања без аутомобила живи здравије и одрживије.

Додао је да је пандемија натерала људе да поново размисле о начину кретања и како се односе према природи.

Позвао је грађане да навике из Недеље мобилности и Дана без аутомобила примењују свакодневно.

Фабрици је на Дан без аутомобила дошао бициклом, а затим се са домаћином Радојичићем и Закоњшеком прошетао кроз проширену пешачку зону Теразија и учествовао у неколико активности с најмлађим Београђанима.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво