Нелегално паљење отпада гуши све веће градове у Србији – колико је опасно

Интерпол је објавио Извештај о новонасталим криминалним трендовима у којем упозоравају на пораст нелегалне трговине и третмана отпада, илегалних пожара и паљења депонија. Са стручним агенцијама у 194 земље Интерпол је покренуо акцију како би се зауставио злочин загађења. С тим проблемима година се суочавају сви већи градови у Србији.

Становници Новог Београда, Палилуле и Чукарице већ годинама протестују због паљења секундарних сировина у нехигијенским насељима и загађеног ваздуха. Они који сакупљају и пале отпад највише су угрожени.

Поред тога што су само у овој години гасили 900 пожара на депонијама и 1.500 пожара на контејнерима, ватрогасци су први стизали и сваки пут када грађани пријаве нелегално паљење отпада.

"То неконтролисано сагоревање је посебно опасно, јер не може се предвидети тачно шта се све може издвојити. То може бити лепеза хиљаде токсичних једињења. Екстремно токсичан и екстремно канцорегени агенс који уласком у атмосферу представља ризик не само за оне који то раде него и за становништво", каже Драгана Ђорђевић, руководилац Центра изврсности за хемију и инжењеринг животне средине ИХТМ.

Комунална полиција организовала је и целодневна дежурства.

"Ја вам могу одговорно рећи стотину пута смо излазили и реаговали. Ако ми реагујемо на једној локацији они се премештају на другу, онда се умире два, три месеца онда поново крену. Мора да се забрани отпадима да откупљују жице добијене спаљивањем", истиче Срђан Коларић, председник Oпштине Чукарица.

Осим што загађују, дивље спалионице угрожавају посао легалних фирми које исти отпад рециклирају на безбедан начин.

"Немају никакве трошкове у смислу да су уложили у постројења, запослене, да плаћају порез, самим тим чине нелојалну конкуренцију фирмама које легално послују", наглашава Сузана Обрадовић из Удружења рециклера Србије.

Спаљују се врло често крадени каблови, а да би дошли до њих лопови знају да направе и хиљаду пута већу стету него што зараде продајом претопљеног метала.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи