Копаоник добија гондолу – капацитет 1.600 људи на сат, инвестиција од 27 милиона евра

Копаоник по угледу на најпознатије ски центре у Европи добија гондолу која ће повезати подцентар Брзеће са системом жичара на врху планине. Имаће 77 кабина. Капацитет је 1.600 особа на сат, а путовање кроз најлепше пределе планине трајаће нешто мање од 13 минута. Вредност инвестиције је 27 милиона евра.

Рок за завршетак гондоле је 365 дана. Ради на више локација. Подижу се стубови, прави гаража за кабине, уређују две међустанице на траси од Брзећа до Малог Карамана која је дуга 3.741 метар.

"Уколико не буде неких непредвиђених околности, а кад кажем околности то су оне на које ми не можемо да утичемо, гондола ће бити пуштена у рад током децембра месеца ове године на радост свих скијаша и корисника гондоле", наводи Дејан Ћика, директор ЈП Скијалишта Србије.

После више деценија подцентар Брзеће са преко 5.000 лежајева биће повезан са скијалиштем на врху планине.

"Економски ефекти од домаћинстава свакако ће бити значајни за целокупну локалну заједницу. Гондола ће подстакнути развој домаће радиности, занатства, развој руралног туризма", наводи Валентина Милосављевић, председница Општине Брус.

Изградња гондоле је највећа и најзначајнија инвестиција у туризму у последњих неколико година.

"Туристичка инвестиција која ће сасвим сигурно препородити и Копаоник као туристичку дестинацију, али и подкопаоничка села и читав овај регион", оцењује Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација.

Гондола ће бити вишеструко значајна. Радиће током целе године, допринети бољој посећености, а смањењем броја аутомобила у самом центру заштитиће природна добра у срцу Националног парка.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво