Дечије село у Краљеву у потрази за новим СОС родитељима

У СОС Дечјем селу Краљево живе деца без родитељског старања, а сву потребну љубав и пажњу имају захваљујући СОС родитељима који су ту да им обезбеде породично окружење. Ово специфично занимање, које се финасира из државног буџета, нема радно време и једно је од најизазовнијих послова.

Од маме и родитеља СОС село не захтева да се одрекну свог живота. Овде имају све услове да подижу и своју децу.

Миланка Јовановић се у ово необично насеље доселила након одласка сина на школовање и у своје окриље пригрлила шесторо деце без родитељске бриге.

"Mоје биолошко дете је отишло у Америку, тада сам се ја осетила помало усамљено без деце, пожелела сам да помогнем некоме. Сматрам да је живот једна велика вага, ако ја неком помогнем, помоћиће неко мом детету", наводи Јовановићева. 

Као мајка, Марија Митровић се остварила тек у краљевачком дечјем селу. У пространој кући негују шесторо деце. Двоје деце је пунолетно.

"Њих осморо ме зову мама - двоје који су отишли и и шетсторо који су у мојој бризи. Срце ми је као ово село, препоносна сам, презадовољна и пресрећна.

Најлепше дечје насеље у потрази је за новим СОС родитељима.

"Ми имамо кампању која се зове од 'Љубави се расте' јер верујемо да је породично окружење најбоље и тражимо родитеље, хранитељице, парове који имају децу или без деце,који би се преселили овде код нас и брину о деци о којима ми бринемо", каже директорка Фондације СОС Деција села Весна Мраковић Јокановић.

У 14 великих породичних конфорних кућа, током 15 година постојања, у Дечијем селу је стасало више од 150 малишана из целе Србије. Данас су неки од њих успешни студенти, родитељи и самостално корачају кроз живот.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво