Читај ми!

Професорка српског језика за воланом таксија

Пре неколико дана таксисткиња из Ужица спасила је живот комшиници, која се отровала гљивама. Тако је скренула пажњу јавности и на људе који нас често возе, а да се ретко запитамо ко седи за управљачем таксија и каква је животна прича оних који су често дискретни хероји.

Тијана Јеровасилис је професорка српског језика, а како није нашла посао у струци, као самохрана мајка деветогодишњег Лукаса одлучила се за таксирање.

"Ово је једини посао који ми пружа могућност да радим када ја хоћу, захваљујући мом газди. Дао ми је ауто да буде стално код мене, тако да могу да се посветим обављању дететових дневних задатака, домаћих задатака, да му спремим ручак, вечеру", каже Тијана.

Тијана Јеровасилис води и правну битку за старатељство. Уз подршку српског конзулата и Европске организације за помоћ женама од насиља остварила је само део правде. 

Пре пет година дошла је у Србију са дететом, а од тада је бивши супруг прекинуо сваки контакт са сином. Али не и судски спор.

Таксисткиња из Ужица каже да ни Лукас не може да добије оно што сваком детету држављанину Србије припада. 

"Он је дете коме су ускраћена сва права и на територији Грчке, јер тамо не живи. А на територији Србије није добио оно што му припада као српском држављанину", поручује мајка деветогодишњег дечака.

Животне тешкоће многе су, као и Тијану определиле да постану таксисти. Ужичане тако возе бивши директори, професори, инжењери, занатлије. Личне тешкоће мотивишу их да буду и више од возача таксија.

"Имам ситуацију где је наш возач изашао у болницу на други спрат хирургије, изнео пацијента, без ноге и то је тражено од нас. Да га изнесе, да га однесе у возило, да га одвезе куће и да га унесе у кућу", каже Драган Мијаиловић менаџер таксија у Ужицу.

Спашавање комшинице од тровања гљивама, Тијани је отворило врата и за рад у струци. Док рад у школи не постане сталан посао, као возач таксија имаће сигурност.

Тијанин подвиг је доспео у јавност. Међутим, таксисти широм Србије спашавају животе, а по правилу те вожње су бесплатне. И у другим ситуацијама вожње вреде много више, него износ на таксиметру.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво