Предности приватних биохемијских лабораторија

Биохемијска лабораторија је, готово, незаобилазна полазна тачка у процесу постављања дијагнозе током редовних здравствених контрола, превентивних прегледа и лечења. Када добију упут за лабораторију, пацијенти бирају да ли ће анализе урадити у приватној или државној установи. Које све погодности утичу на то да је све више оних који се одлучују за приватне лабораторије?

Приватних биохемијских лабораторија има у свим већим местима и градовима. Најједноставније је да одаберете неку у Вашој близини.

Ако сте лоцирани у Новом Саду или околини, онда треба да погледате лабораторије Нови Сад међу којима има и оних већих са испоставама и у околним мањим местима.

Превентивни систематски прегледи од огромног су значаја за очување здравља. Правовремено уочавање и дијагностиковање разних медицинских стања и обољења доводи до тога да је у већини случајева лечење краће и једноставније.

Насупрот томе, закаснела реакција за последицу има погоршавање стања, што отежава и успорава процес лечења.

На жалост, код неких озбиљних болести тренутак у коме су откриване представља питање живота или смрти. Стога се увек треба придржавати препорука лекара у вези са превенцијом разних обољења.

То подразумева да се не занемарују, одлажу или прескачу контролни прегледи код лекара опште праксе и специјалиста.

Постављање дијагноза и праћење стања пацијената веома често подразумева одлазак у биохемијску лабораторију ради давања узорака на анализу.

Шта треба знати пре одласка у лабораторију

Припрема пацијента за давање узорака на анализу од кључног је значаја. Ако се занемаре упутства у вези са тим шта треба радити, а шта се не би смело пре вађења крви, добијени резултати могу дати лажну слику.

На пример, припрема за контролу липидног статуса, тј. масноћа у крви, подразумева да не треба конзумирати храну 12 сати пре вађења крви, а 24 часа пре, не би се требало излагати физичком напору.

С тим у вези је закључак да свака анализа подразумева одређену припрему. За неке није релевантно да ли се раде на празан стомак, док за друге јесте.

Извесни тестови раде се искључиво у одређено доба дана, најчешће ујутру. Крв се вади у лабораторији, али се узорци урина самостално скупљају и доносе на анализу.

На који начин се пацијенти упознају са процедуром? Уколико су заборавили да питају свог лекара да им објасни припрему за вађење крви или на који начин се правилно чува узорак урина, довољно је да пре одласка у лабораторију позову телефоном и добију све информације од лабораната или техничара.

Свако ко има било каквих недоумица не би требало да прескаче овај корак, јер неадекватна припрема даје резултате који нису валидни. Када лекар посумња у тачност резултата, шаље пацијента да понови тестирање у лабораторији.

Предности приватних лабораторија

Приватне биохемијске лабораторије имају извесне предности у односу на државне. И у једнима и другима ради се мноштво анализа и добијају се прецизни резултати.

Ипак, приватне лабораторије нуде већи комфор својим пацијентима. У њима нема гужви. Ако и буде чекања, оно кратко траје. Амбијент је веома пријатан. Угодна атмосфера доприноси да се особе које осећају нелагоду током вађења крви, опусте и лакше превазиђу страх.

Ово је нарочито важно када су деца у питању јер се она по природи плаше ињекција и игала. На сву срећу, у приватним лабораторијама о свему се води рачуна. За дечаке и девојчице су обезбеђене играчке како би имали занимацију која ће им одвући пажњу од вађења крви.

За узимање узорка крви из прста, користе се посебне штипаљке које су деци интересантне. Лаборанти имају искуства у раду са децом и знају како да им приступе.

Постоји мноштво анализа које се раде независно од доба дана и конзумирања хране. Још једна од предности приватних лабораторија је дуже радно време, тако да се овакве анализе могу радити поподне или увече, а имамо и лабораторије које су дежурне 0-24.

Не морате излазити с посла или реметити дневни ритам, већ се једноставно појавите у лабораторији када сте слободни и када Вама највише одговара. Такође, по резултате не морате долазити лично, већ могу да Вам стигну на емејл, а Ви их даље можете проследити лекарској ординацији у којој се лечите.

Начин преузимања резултата одређујете сами, а опције које су у понуди штеде Ваше време. Такође, свакоме ко није у могућности да дође до лабораторије ради давања узорака, на располагању стоје патронажне службе.

Њихов начин рада заснива се на томе да се закаже излазак лаборанта на терен како би пацијенту извадио крв. Ова услуга нарочито је корисна непокретним и старијим особама.

Како пронаћи најбоље приватне лабораторије у близини? Најједноставнији и најбржи начин да сазнате све о лабораторијама у Вашем граду, а пре свега адресе, телефоне и радно време, јесте да погледате ажуран списак на веб-сајту mirandre на коме су њихове детаљне презентације. Најпознатије лабораторије, поред основних, нуде веома широк спектар специфичних анализа.

У приватним медицинским лабораторијама користе се најсавременији уређаји за обраду узорака. Што се тиче цена, треба имати на уму да су неки реагенси скупи, те је самим тим и цена извесних анализа већа.

Међутим, оно што највише мотивише пацијенте да иду у приватне лабораторије јесте чињеница да су цене најтраженијих основних анализа веома приступачне а резулатати се добијају веома брзо.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво