Вандали уништили нови мурал посвећен јунацима са Кошара

Непознати починиоци јутрос после 5.00 просули су фарбу на велики мурал који је осликан на потпорном зиду атлетског стадиона у Краљеву, са ликовима погинулих хероја са Кошара и грбовима јединица којима су припадали. Без обзира на тај вандалски чин, ипак је свечано откривен мурал у присуству чланова породица, сабораца и бројних делегација.

Тешко је данас било члановима породица четворице Краљевчана који су погинули бранећи државну границу у зони карауле Кошаре 1999. године.

Александар Јошовић сматра да је фарба преко лика његовог оца Милосава заправо бачена на све хероје са Кошара, док Срђана Кошанин из Ушћа каже да је више поносна на оца по којем је добила име него тужна због овог чина.

"Сад је то небитно што је то мој отац јер има још више људи који су дали своје животе доле. Мени ово ништа не значи што су они испрљали и просули фарбу јер то може само човек који не зна своју историју и свој народ", каже Александар Јошовић, син борца са Кошара.

Срђана Кошанин истиче да неће дозволити да то уништи понос који осећа.

На муралу димензија 25 пута 3,5 метра су насликани и Неџад Билаловић и Нинослав Војводић, који није родом из Краљева већ из Пећи али је са Каљевчанима био саборац у 5. батаљону војне полиције из Београда и 125. моторизованој бригади.

Оскрнављени мурал су открили припадници комуналне полиције и о томе обавести организаторе скупа.

"Дошли су овде и оно што је нама најсветије, бацили неку уљану фарбу на све ове наше бесмртне хероје и убили су их поново. Ту другу реч не бих могао да употребим", наводи Војислав Вукашиновић, председник Удружења ратних војних инвалида Краљево.

Љути су и саборци из свих јединица које су биле ангажоване за битку на Кошарама која је трајала од априла до почетка јуна ‘99. године а где је погинуло 108 наших војника, резервиста и добровољаца.

"Хероји бесмртни су дали свој допринос ‘99. године том српском јединству и српској победи над том великом светском злогласном силом, НАТО пактом. Ти њихови изасланици само су показали своју немоћ, задњи трзај. Да умиру, да тим гнусним делима показују да ни тада нису били достојан противник а данас да не говоримо", истиче пуковник Љубинко Ђурковић, командант одбране Кошара.

"Ово је јако, јако болно за мене да видим овакаво понижење таквих величина и таквих јунака чија имена треба да буду записана златним словима у српској историји", сматра Мирослав Вишњић, саборац хероја са Кошара.

Свечаност је ипак одржана на Атлетском стадиону поред Ибра, где је изграђена нова атлетска стаза са пратећим објектима а цвеће на мурал су положиле и делгације града, војске, полиције.

Полиција је извршила увиђај а за сада непознатим бројем починиоца овог вандалског чина се још увек трага.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи