Сећање на пробој Солунског фронта – бескрајна и ванвременска симболика

Историчар Дејан Ристић рекао је за РТС да је пробој Солунског фронта назначио окончање Првог светског рата, али ван граница наше земље то није вредновано на прави начин због језичке баријере. То је добро одабран датум који кореспондира са идеалима слободе, родољубља, патриотизма и потребом афирмације и јачања свести о добром познавању историје, истакао је Ристић.

Од данас ће Србија и Република Српска славити заједнички празник 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Тог датума 1918. године пробијен је Солунски фронт.

Историчар Дејан Ристић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да има смисла да данашњи датум буде узет за обележавање заједничког празника због његове бескрајне и ванвременске симоболике.

Како каже, у питању је дан када је 1918. после више од две године дошло до коначног пробоја Солунског форнта и почетка процеса ослобађања земље које је окочано 1. новембра, за свега 45 дана.

"То је кулминација страшних, трагичних борби које су трајале нешто више од две године на Солунском фронту, чија је дужина била више стотина километара, и који је обухватио и ангажовао више стотина хиљада војника различитих армија са обе стране, од којих је највећи контингент био српски са око 150.000 војника и официра опорављене српске војске након Албанске голготе и боравка на Крфу и Виду", рекао је Ристић.

Према његовим речима, у питању је моменат апотеозе јунаштва једне нације – онај моменат који кореспондира и са Видовданом, Цером, Клубаром, касније са Кадињачом.

"Када једна нација, односно једна генерација да највише што може да дâ, апсолутну жртву, сопствени живот зарад ослобођења домовине и свог народа – то су симболички изузетно важни моменти у историји који показују који су то врхунци у трагичном, јуначком аспекту и у неком другом мирнодопском периоду, стваралачком аспекту – које једна нација може да досегне током свог дугог историјског трајања", истакао је Ристић.

Одговарајући на питање зашто није узет 28. јун, Ристић каже да нема разлога за замерање јер по Закону о државним и другим празницима у Србији, Видовдан се обележава као државни празник од 2001, али је зачкољица, типична за нас – уколико се државни празник обележава радно, то за нас није државни празник.

Каже да се Видовдан обележава радно и он је у свести највећег дела наше нације искључиво верски празник, али не и државни. Тако да није ни било простора да Видовдан постане државни празник јер он то већ јесте безмало 20 година, објашњава историчар Ристић.

Пробој Солунског фронта је означио почетак краја Великог рата. Ристић се осврнуо на то колико остале европске земље поклањају пажњу свему томе.

"Нема дилеме да је пробој Солунског фронта назначио и убрзао окончање Првог светског рата на читавом европском континенту. Ми смо тога свесни, али ван граница наше земље и ван граница подручја где се говори српским језиком, то није вредновано на прави начин због језичке баријере", указује Ристић.

"Деценијама негујемо културу заборава" 

"Ми се у претходне 102 године нисмо као друштво, народи, државе кроз које смо пролазили и живели потрудили да истуну о учешћу Србије у Првом светском рату презентујемо на прави и целовит начин", истакао је Ристић.

Каже да ми већ деценијама негујемо културу заборава, уопште када је читава национална историја у питању и оно што као Срби можемо да забравимо у кратком временском року ретко ко може тако брзо и темљено да заборави.

"То говорим као неко ко је праунук редова српске војске Ђорђа Ристића, који почива на Зејтинлику. За мене је 15. септембар битан из личног разлога. У мислима смо у Солуну, отићи ћемо породично до стражарнице са Кајмакчалана у Пионирском парку, која је за већину Београђана и посетилаца Београда гомила камења", каже он.

То је добро одабран датум, истиче Ристић, који кореспондира са идеалима слободе, родољубља, патриотизма и потребом афирмације и јачања свести о добром познавању историје, обогаћивању знања о јачању непатвореног родољубља, најкреативнијег родољубља када живимо у миру и датум када треба изразити захвалност онима коју су поднели апсолутну жртву.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво