Ко је одговоран за жалосно стање легата Лазе Лазаревића

Уместо гомиле ђубрета и стецишта бескућника, у неким другим државама од куће књижевника и лекара Лазе Лазаревића у центру Београда направила би се туристичка атракција. Кућа која је споменик културе нашла се у вртлогу замршених имовинскоправних односа.

После успешно прегаженог ђубрета, нечијих папуча, избегнутих прљавих и дотрајалих маски за лице, чека упозорење да не сме нешто да се дира. Затечене особе чврсто су спавале у дому Лазе Лазаревића, споменику културе под заштитом закона и некадашњег дела Библиотеке града. Месингана плоча на фасади куће која о томе говори завијена је у паучину.

Некадашњи директор Библиотеке Града Симеон Бабић каже да је у кућу проваљено. "У току је реституција, а истовремено се води и жалбени поступак. Не постоји никакав други циљ осим да се кућа приведе намени, споменичком наслеђу", додаје Бабић.

Чувени Лаза Лазаревић је на небројено много начина заувек задужио српску научну и књижевну сцену, а узвратили смо му катастрофалним стањем куће у којој је живео, у центру Београда.

Здање у Хиландарској 7 деценијама је имало велики значај за културу и образовање млађих нараштаја и до пре неколико година представљало је образовну институцију од велике важности за културни живот града. Према закону о јавној својини који је ступио на снагу 2011. године, објекат је добио статус културног добра и налази се у власништву Републике Србије. 

Питање одговорности за обнову куће врти се укруг, а да би све било компликованије појавили су се и замршени имовинскоправни односи. Власник зграде који је по правоснажној одлуци био дужан да се одсели покренуо је судски процес против локалне самоуправе.

Марија Крстић из Агенције за реституцију наводи да пре две године када је донето решење град Београд и Државно правобранилаштво уложили су жалбу.

"О жалби се одлучивало у другостепеном поступку. Министарство финансија је потврдило првостепено решење Агенције. Међутим, против те другостепене одлуке, поднета је тужба Управном суду", додаје Крстићева.

Напомиње да је Републичка дирекција за имовину 2018. године дала кућу у зaкуп Фондацији Б92 на пет година по повлашћеној цени. "Показали су да и даље немају намеру да објекат претворе у спомен-собу Лазе Лазаревића", истиче Крстићева.

Двоспратно здање у Хиландарској 7 први пут се спомиње 1881. године, као кућа коју су тадашњи власници преко огласа понудили на издавање. Само шест година касније, писац Лаза Лазаревић је свом пријатељу открио жељу да баш она постане његов дом. Кућу у прелепом делу Београда купио је неколико година касније, али није имао прилику да дуго ужива у њој, јер је већ у јануару 1891. године преминуо.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара