У Саву и Дунав излије се око 60.000 олимпијских базена фекалија, колектор појас за спасавање

Да нам ваздух није најсјајнији знамо још од прошле зиме, када смо могли и да га осетимо и видимо. Овог лета су непријатан мирис који долази из река могли да осете и они који живе далеко од њих. Надлежни су тада рекли да је реч о канализацији која се излива директно у Саву и Дунав. Летос се осећало, сада може и да се види.

Слика из околине Савског насипа је више него речита, али и грађани који живе у близини имају шта да кажу. Упозоравају да има ђубрета између сплавова.

Грађани кажу и да овај проблем који их већ годинама мучи. Фекални отпад се излива директно у реке. Најгоре је током лета, а некада од непријатног мириса не могу да отворе ни прозоре.

Тада нема ни говора о шетњи поред реке а дешава се и да се фекалне воде помешају са ђубретом које се такодје баца у реке па призор и мирис буду још непријатнији. 

Корисници друштвених мрежа овај мирис описују као киселину која штипа за очи.

Константин Илијевић са Хемијског факултета каже да је у Београду највећи проблем са загађењем комуналне воде које директно, без обраде, одлазе у Саву и Дунав.    

Понекад сами грађани очисте приобаље од ђубрета. У саопштењу из ЈП "Србијаводе" су нам одговорили да је проблем то што нису предвиђена финанскијска средства за уклањање овог отпада, док "Зеленило Београд" није задужено да чисти смеће у приобаљу, већ само на шеталишту. 

Због фекалног садржаја многи суграђани су забринути какав је квалитет воде коју пијемо. Ипак, из ЈП "Водовода и канализације" су нам рекли да је вода исправна, само у зависности од количине и врсте отпада, некад треба мање, некад више времена за филтрацију. 

Проблем представља што још увек не постоје фабрике за прераду отпадних вода, као и то да трећина Београда нема уређену канализацију, а то је једино решење.

"То решење се планира већ деценијама уназад - да се изгради колектор, фабрика за прераду отпадне воде. То је решење које је примењено и у свим осталим градовима и које даје задовољавајуће резултате", рекао је Илијевић.

Београд се налази на ушћу две велике реке, а вероватно је једина европска престоница која их својима немаром уништава. Годишње се у њих излије око 60.000 олимпијских базена фекалија.

Докле год се не реши овај проблем Дунав и Сава неће бити симбол природних лепота Београда већ главне канализационе цеви.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво