Викендице поново у моди, недостаје инфраструктура

У време епидемије ретко ко се одлучује на велике куповине. Тако је промет некретнина за првих шест месеци пао 14 одсто. Међутим, док су се станови мање куповали, после више година је повећана продаја викендица и то 40 одсто.

Било да су незавршене, неукњижене, скупе или јефтине, чак и оне које су годинама чекале купца у огласима – овог лета су продате. Најјефтинија је била викендица у Зрењанину за коју је нови власник платио хиљаду евра, а најскупља на Златибору – 250.000 евра.

"Било је доста људи, рецимо који су имали идеју да неки новац који им је стајао – нигде нисам путовао, нисам ишао на годишњи, цела ова ситуација која је била таква каква је, уложићу у кућу и то ће ми бити дугорочна инвестиција", објашњава агент за промет непокретности Биљана Јововић.

Највише викендица продато је у Војводини и околини Београда.

"Ту постоји један проблем, а то је да у викенд насељима у тим зонама где људи могу да купе кућу за неку повољну цену углавном нема инфраструктуре. Значи већина таквих викенд насеља има проблем са водоводом, са саобраћајном мрежом, са школама... Не значи да би то било масовно, али да би се тај тренд одржао трајно, у тим зонама мора да се изгради инфраструктура", сматра Ненад Ђорђевић из Групације посредника у промету непокретности ПКС.

Порасла је и тражња за земљиштем за градњу нових луксузних насеља.

"Чак постоји тренд да стварања насеља нових који ће бити нова викенд насеља у околини Београда, где ће људи који сада гледају да купе викендице живети и радити најчешће. Ми смо једна од последњих земаља где предграђа долазе у фокус. У добром делу развијенијих земаља богати људи већ живе у предграђима", објашњава Небојша Нешовановић из Међународне консултантска кућа за некретнине ЦБРЕ. 

И док је купопродаја викендица у време коронавируса процветала, истовремено је промет кућа смањен 11 одсто.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво