САНУ најавио теме и циљеве за наредни период

Иако је, према мишљењу првог човека Српске академије наука и уметности, у доба пандемије све неизвесно, та институција поставила је циљеве којима ће се у наредном периоду посветити. Kултура, медицина, образовање и културно наслеђе на Kосову и Метохији нашли су се на списку академика. Владимир Kостић подсећа да ће изборни циклус дочекати са мање од 100 редовних чланова, што је у односу на број становника, најмање у региону.

Kултурна агенда густо написана – округли сто у знак обележавања 150 година од оснивања Народног позоришта у Београду и извођења прве представе у том здању. Истраживања која ће осветлити ангажовање српских књижевника у развоју позоришног живота. 

До краја септембра у галерији САНУ отворена је и изложба великог уметника Александра Дерока. Планирају се и теме из свакодневице, као и најактуелнија питања и контроверзе из области медицине. 

"У наредном периоду, биће тема легализација марихуане, за примену у медицини и против тога, вакцинација – чињенице, изазови, предрасуде. Етнички аспекти генетског тестирања који предвиђају предавања о јонизујућим и нејонизујићим зрацима", навео је председник САНУ Владимир Костић.

На плану је и научни скуп о заштити, очувању и афирмацији српског културног наслеђа на Kосову и Метохији.

"То је нешто што ће бити са мултидисциплинарног аспекта обрађено, да видимо какав је облик те заштите у свету посебно у завршној тематској целини, биће сагледани проблеми права и политике на KиМ у вези са српском културном баштином и биће указано на оствариве и одрживе статусне моделе", каже председник САНУ.

Најученији међу нама као једно од најважнијих питања виде и образовање будућих генерација и сврставају га међу стратешке правце развоја Србије у 21. веку.

Циљ скупа биће дефинисање препорука за будући развој образовања, анализе о тренутном стању и препоруке за унапређење.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво