Мештани Гаџиног Хана у агротуризму виде спас – шта све нуде

Тежак период никако да савладају становници Гаџиног Хана, у подножју Суве планине. Има их тек нешто више од осам хиљада, али сваки нови попис каже да их је двадесетак одсто мање. Општина неразвијена, али незагађена и чувена по природним лепотама. Зато њени мештани спас виде у развоју туризма и агротуризма.

Тридесеттрогодишњи Владимир из Ниша одложио је диплому Факултета безбедности и у селу Јагличју код Гаџиног Хана подигао фарму коза. За две године је утростручио стадо и упознао лепоте Заплања које жели да покаже заљубљеницима у природу, па већ има нове идеје.

"Изградња једног дегустационог центра за сиреве уз пратњу неке од локалних винарија, где би организовали туристичку посету фарме, дегустационог центра и туре на планини, планинарење, бициклизам", наводи Владимир Тодоровић.

Идеја о привлачењу туриста у ту неразвијену али незагађену и природним лепотама богату општину покренула је и локалне пољопривреднике па већ планирају да мед, медовачу, вино, слатка и сокове од купина и малина, сир, кајмак, чајеве, мелеме продају туристима. А има и нових иницијатива.

"Да пружимо одређеним туристима који су заинтересовани за тај почетни пчеларски курс. Потенцијални туристи који имају проблема са плућима могли би да користе 'апи комору' коју смо у плану да направимо у току ове године", објашњава Слободан Денић из пчеларске задруге "Заплањска матица".

Туризам као развојну шансу препознаје и локална самоуправа. У плану је изградња и обнова локалних путева и стаза за брдски бициклизам и мотоциклизам, као и стаза за планинарење и шетњу. Средства су обезбеђена и за веће инвестиције.

"Реконструкција и адаптација базена у Доњем Душнику, где је урађен пројекат прекограничне сарадње са Републиком Бугарском, вредност пројекта је око сто милиона динара. Поред базена изградиће се и етно-ресторан и пет бунгалова за смештај туриста", наглашава Милисав Филиповић, председник Општине Гаџин Хан,

Планира се и адаптација старих школских зграда у Доњем и Горњем Душнику за научноистраживачко одељење ПМФ-а у Нишу и за смештај студената, учесника истраживачких пројеката.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи